Στη Βουλή η υποστήριξη των πυραύλων Kornet-E, vid

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσε, την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για δύο θέματα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση.

Ειδικότερα, πρόκειται για την:

·        Ενεργοποίηση προγράμματος «Προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων Α-Τ-KORNET-Ε», επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς.

·        Ενεργοποίηση προγράμματος «Ενσωμάτωση του IFF MODE 5 στα συστήματα RADAR του ΣΑΕ», επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παρά τις απόψεις που ήθελαν την αντικατάσταση των γνωστών ρωσικής προέλευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, το ΥΠΕΘΑ, και ορθώς, προχωρά στην επέκταση του οπλοστασίου αφού είναι το πλέον αξιόπιστο αντιαρματικό σύστημα και έχει γίνει μία αρκετά μεγάλη επένδυση γύρω από αυτό με την εγκατάσταση των συστημάτων επί οχημάτων HUMVEE και  τη στήριξη της αντιαρματικής άμυνας στον Έβρο και σε αυτά πλην του αρμαρτικού δυναμικού. Βέβαια έχουν εξελιχθεί και τα συστήματα αυτοπροστασίας αρμάτων τόσο αυτών που χρησιμοποιούν μεθόδους hard kill για την απόκρουση τέτοιων βλημάτων (π.χ. το TRophy) όσο και συστημάτων αυτοπροστασίας τα οποία παρεμβάλουν τη δέσμη laser που κατευθύνει το βλήμα προς το στόχο όπως είναι το ρωσικό SHTORA και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο με τη δυνατότητα αναβάθμισης των κεφαλών των πυραύλων όσο και με την ανάπτυξης τακτικών εμπλοκής αυτών κατά στόχων εξοπλισμένων με συστήματα αυτοπροστασίας.

Η κίνηση είναι πολύ καλή και απαιτούνταν να πραγματοποιηθεί από της στιγμή που ήταν γνωστό ότι οι Τούρκοι θα προχωρούσαν στην αναβάθμιση της θωράκισης των δικών τους Leopard.

Επίσης, θα γίνει και η αναβάθμιση των συστημάτων αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού ( Identification Friend or Foe-IFF) Mode 5 για το σύνολο των ραντάρ που αποτελούν το Σύστημα Αεροπορικής Επιτήρησης(ΣΑΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Ψήγμα μόνο του μεγέθους της αναβάθμισης που απαιτείται για το σύνολο του ΣΑΕ.