Ημέρα για Rampage για την Πολεμική Αεροπορία

Σημαντική μέρα η χθεσινή για την Πολεμική Αεροπορία καθώς  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήρθαν προς έγκριση προγράμματα που στέλνουν την Πολεμική Αεροπορία ένα βήμα παραπέρα από τις σημερινές δυνατότητες καθώς εγκρίνονται τα πολυπόθητα προγράμματα προμήθειας συλλογών SPICE και οι πύραυλοι Rampage.

Οι συλλογές κατευθυνόμενων βομβών SPICE, ισραηλινής σχεδίασης και κατασκευής, μετατρέπουν μία τυπική, απλή, μη κατευθυνόμενη βόμβα  σε κατευθυνόμενη, μέσω τοποθέτησης σε αυτή ενός πλήρους συστήματος καθοδήγησης μέσω υπερύθρων , αναγνώρισης στόχων και εντοπισμού αυτών. Το CEP ( ακρίβεια προσβολής 0 των βομβών είναι μικρότερη των 3 μέτρων και μπορούν αν τοποθετηθούν διάφορες κεφαλές. Οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει διάφορες εκδόσεις των εν λόγω συλλογών με τις SPICE 250, SPICE 1000 και SPICE 2000 να είναι οι πιο διαδεδομένες με την Αεροπορία να προμηθεύεται τις SPICE 1000 & 2000 με κόστος προγράμματος τα  130 εκ. ευρώ.

Ακόμα ένα σύστημα που προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία είναι ο πύραυλος αέρος-επιφανείας Rampage με μεγάλη εμβέλεια ( εξαρτάται πάντα και το ύψος άφεσης του βλήματος) με κόστος τα 50 εκ. ευρώ.

Η εμβέλεια του πυραύλου, ο οποίος προέκυψε από μετεξέλιξη ουσιαστικά πυραύλων..πυροβολικού, αγγίζει ίσως και τα 150 χλμ. και η καθοδήγησή του σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να εισχωρήσει μέσα σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών με τους Ισραηλινούς να χρησιμοποιούν  γι αυτό το σκοπό τα συστήματα κατεύθυνσης που ανέπτυξαν για τους SPICE, με καλύτερο αλγόριθμο όμως για να αντιμετωπίζει αυτή τη δυσκολία. Ο πύραυλος μπορεί να προσβάλει το στόχο του υπό ιδανικές συνθήκες ακόμα και με γωνία 90 μοιρών με ακρίβεια (CEP) κάτω των 10 μέτρων στη μέγιστη εμβέλεια( μάλλον ακόμα καλύτερη σε μικρότερες αποστάσεις), χάνοντας όμως σε ταχύτητα προσβολής και άρα είναι πιο εύκολος ως στόχος προς αναχαίτιση για την εχθρική αεράμυνα. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες, ο πύραυλος χάνει σε ακρίβεια αλλά θα κινείται με ταχύτητα άνω του 1.5 Mach οπότε και η προσβολή του από την εχθρική αντιβληματική άμυνα καθίσταται δυσκολότερη.

Εκτός αυτών, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να προμηθευτεί με κόστος περί τα 20 εκ. ευρώ και πυρομαχικών αέρος και ηλεκτρονικού πολέμου με ξεχωριστή σύμβαση προμήθειας αυτών, με το Ισραήλ.

Τέλος, εγκρίνεται και το πολυπόθητο πρόγραμμα συντήρησης και επαναπιστοποίησης των πυραύλων αέρος-αέρος MICA EM και IR αλλά και των υποστρατηγικών πυραύλων SCALP EG που βάλλονται από τα γαλλικής προέλευσης μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, Mirage 2000 και Rafale.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Israel Aerospace Industries

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.