Εκεί που τελειώνει η Εγνατία! Οι ΗΠΑ στήνονται στην Ελλάδα κατά της Ρωσίας! Ποιές περιοχές θα βρίσκονται στο στόχαστρο της Μόσχας

Έρχεται η MDCA, νέα πραγματικότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας!!!

Στις 14 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας αναμένεται αν υπογράψει, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά, τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ή αλλιώς MDCA, με τις ΗΠΑ, επικυρώνοντας την πολυετή συμμαχία με αυτές από το τέλος του Β’ Π.Π.

Οι διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα αφορούσαν μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, πενταετούς διαρκείας με το χρονικό περιθώριο υπογραφής της νέας συμφωνίας να είναι μέχρι τον Οκτώβριο του έτους αφού στις 14 Νοεμβρίου λήγει η μονοετής MDCA που είχε υπογραφεί πέρυσι. Ακόμα και την ώρα που ο Έλληνας Υπ.Εξ. θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, θα διεξαχθεί ο 3ος Γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της ελληνικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας ενώπιον και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, σε όλα τα μεταξύ τους ζητήματα, τότε θα υπογραφεί μία μονοετούς διαρκείας MDCA, ώστε να μην υπάρχουν νομικά ζητήματα και αν ανανεωθεί η MDCA με αυτό τον τρόπο, έστω και για 1 έτος ακόμα, μέχρι την τελική συμφωνία.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία και η υπογραφή θα αφορά μία 5ετούς διαρκείας συμφωνία, όπως είχε ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός από τη Γαλλία, με την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας. Στα βασικά της σημεία η νέα ελληνοαμερικανική  συμφωνία έχει την παροχή των βάσεων στις οποίες θα είναι εγκατεστημένες οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις επί ελληνικού εδάφους με το κύριο αμερικανικό ενδιαφέρον αν εντοπίζεται στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη.

Στη Σούδα προβλέπεται να επεκταθεί ο ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού ως επί πλέον έξοδο του προϋπολογισμού του Ελληνικού κράτους ενώ θα αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις τις “συμμαχικής” πλευράς της βάσης νοτίως της αεροπορικής βάσης του Ακρωτηρίου. Η αξία της Σούδας για τις ΗΠΑ φαίνεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα επενδύσουν αρκετά ώστε να μετατραπεί σε μία εκ των καίριων ναυστάθμων της παγκοσμίως.  Για την αξία της βάσης της Σούδας και γενικότερα της Κρήτης, τόσο για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό, όσο και για τον αμερικανικό, έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Η Ανατολική Μεσόγειος είχε πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα ενδιαφέροντος επί διακυβέρνησης Τραμπ, δίνοντας χώρο σε χώρες όπως η Τουρκία, η Γαλλία και η Ρωσία να επεκταθούν στην περιοχή περισσότερο, αφού βρήκαν το κενό ισχύος που άφησαν οι ΗΠΑ. Με τη νέα διεθνιστική κυβέρνηση στο Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να επανέλθουν δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι με πρώτο γνώμονα βέβαια τις κινήσεις της Τουρκίας, που έχουν ξεφύγει εν μέρη του ελέγχου τους, αλλά κυρίως επί του γεγονότος ότι οι Ρώσοι έχουν παγιώσει την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο  στις βάσεις που κατέχει στη δυτική Συρία αλλά και τον έλεγχο που ασκεί στην ενδοχώρα της υποστηρίζοντας με σχετική άνεση ένα αρκετά μεγάλο εκστρατευτικό σώμα μακριά από τις μητροπολιτικές της βάσεις.

Οι Τούρκοι θεωρούνται πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί σταδιακά, είτε με την απομάκρυνση του προβληματικού Ερντογάν, είτε με την εκλογή άλλου/ων στο τιμόνι της γείτονος. Οι Ρώσοι είναι ένα πολύ πιο μεγάλο πρόβλημα όπως και το ότι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα χρειαζόταν επιπλέον προσβάσεις από το Αιγαίο και τις βάσεις της Μεσογείου προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τις χερσαίες τους δυνάμεις, εκτός των Στενών. Αυτή η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο της Αλεξανδρούπολης και των εκεί υποδομών που έχουν αναλάβει οι Αμερικανοί, αφού στην Αλεξανδρούπολη καταλήγει η Εγνατία ερχόμενη από τα δυτικά και το λιμάνι της έχει επεκταθεί για αν εξυπηρετήσει μεγάλα μεταφορικά πλοία.

Αμφότερα τα μέρη αυτά, τόσο η Σούδα όσο και η Αλεξανδρούπολη είναι ενδιάμεσα σημεία για τη συγκέντρωση και προώθηση αμερικανικών και άλλων συμμαχικών στρατευμάτων όλων των κλάδων όταν ο προσανατολισμός είναι αυτός της εκτέλεσης της ΝΑΤΟικής αποστολής, αυτής της αντιμετώπισης της Ρωσίας. Αναμενόμενο και λογικό λοιπόν οι περιοχές αυτές να είναι στοχοποιημένες πιθανότατα από τους Ρώσους με πυραυλικά συστήματα με.. πολλές πυρηνικές κεφαλές.

Αυτά αφορούν την κύρια αμερικανική οπτική, καθώς η ελληνική οπτική, που θέτει σε δεύτερη μοίρα τα περί ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, βλέπει Τουρκία και σε αυτή τη λογική η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την αμερικανική παρουσία σε επιπλέον νησιά όπως η Σκύρος και η Λήμνος ώστε να μη.. στοχοποιηθούν από τους Τούρκους σε περίπτωση σύρραξης. Το αν θα πραγματοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για αμερικανική παρουσία σε περισσότερα νησιά θα μαθευτεί με την υπογραφή της MDCA.

Από εκεί και μετά, η Ελλάδα φέρεται να ζητά  και γραπτές δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για την αμυντική της θωράκιση από τρίτους, στα πρότυπα της ελληνογαλλικής συμφωνίας, πράγμα που είναι πιο δύσκολο να συμβεί.

Στα παρελκόμενα της συμφωνίας, είναι πιθανή και η προμήθεια από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εξοπλισμού ο οποίος λείπει από αυτές και θα κάλυπτε σημαντικά κενά στον εξοπλισμό, αντικαθιστώντας πεπαλαιωμένα/παρωχημένο υλικό, κυρίως τροχοφόρο. Τα Μ-1117 ακόμα δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα αλλά είναι πιθανό ότι είναι κοντά η ώρα που έρχονται, είτε μέσω MDCA είτε στη γενικότερη προμήθεια αυτών εκτός αυτής. Άλλα οχήματα που θα μπορούσαν να δοθούν μέσω EDA θα ήταν ένας αριθμός ΤΟΜΑ Bradley αλλά εξαρτάται την έκδοση αυτών και το περεταίρω  κόστος που θα χρειαστεί να επενδυθεί σε αυτά.

Αυτό που λείπει περισσότερο ακόμα και από τα παραπάνω, είναι τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, θέμα το οποίο το el.gr  έθιξε προ ημερών σε άρθρο του εδώ!

Τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού θα δώσουν στην Πολεμική Αεροπορία αυτό που της λείπει, εκτεταμένη διάρκεια πτήσης  για τα μαχητικά της που εκτελούν αποστολές CAP, και έκταση του χεριού της μέχρι τη Μέση Ανατολή και άρα την Κύπρο με μεγαλύτερη ευκολία. Ακόμα και για ΝΑΤΟικές αποστολές, η Πολεμική Αεροπορία θα αυξήσει την αυτονομία της για επιχειρήσεις  που η ίδια μπορεί να σχεδιάσει και εκτελέσει μέχρι βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο.

Εν κατακλείδι, η νέα MDCA θα καθορίσει τη βάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για την επόμενη 5ετία, αμέσως μετά τη νέα ελληνογαλλική συμφωνία.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί