• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τεράστιος ο ρόλος της ΚΡΗΤΗΣ – Σε ακτινογραφία η επίσκεψη Πομπέο: Κερδίζει η Ελλάδα;;;

Τεράστιος ο ρόλος της ΚΡΗΤΗΣ – Σε ακτινογραφία η επίσκεψη Πομπέο: Κερδίζει η Ελλάδα;;;

souda_bash
Τι ισχύει με Ρωσία και Σούδα

Η επίσκεψη Πομπέο στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο ναύσταθμο της Σούδας, ήταν η επισφράγιση της απόφασης για αναβάθμιση της βάσης και της ενίσχυσής της τα επόμενα χρόνια, με το νησί της Κρήτης να αυξάνει την στρατηγική του αξία στα μάτια των Η.Π.Α.

Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο νησί σε θέση, η οποία επιτρέπει στον κάτοχό της να έχει πρόσβαση στο Αιγαίο, το Ιόνιο, το Λιβυκό και την Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα. Το γεγονός ότι είναι νησί, σημαίνει ότι για να καταληφθεί από ξένη χώρα, χρειάζεται συντονισμένη και πολύ δύσκολη αεραποβατική επιχείρηση, η οποία απαιτεί ισχυρές δυνάμεις ναυτικού και αεροπορίας. Επομένως, ο κάτοχός της μπορεί να την υπερασπιστεί με μεγαλύτερη ευκολία εφόσον έχει και ο ίδιος τα μέσα να την καλύψει επιτυχώς, δηλαδή ναυτικό αεροπορία και στρατό στην περιοχή για να αμυνθεί απέναντι στα αποβατικά κύματα.

Η Ελλάδα έχει επενδύσει στο νησί από στρατιωτικής πλευράς πολλά, όπως είναι φυσικό, στα πλαίσια χάραξης της δικής της στρατιωτικής μηχανής αλλά παράλληλα και της ΝΑΤΟϊκής. Στο νησί αναπτύχθηκαν βάσεις, ναύσταθμοι, στρατόπεδα και αεροδρόμια, εκ των οποίων, την πρώτη θέση κατέχει ο ναύσταθμος της Σούδας με το αεροδρόμιο της Χερσονήσου.

Η Σούδα είναι ένας στενός σχετικά κόλπος αλλά αρκετά ευρύχωρος για να μπορέσει να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία. Η στενότητα εξασφαλίζει την κάλυψη των πλοίων που ναυλοχούν στο χώρο του λιμανιού, αφού αυτός είναι δύσκολα προσβάσιμος στον εχθρό που θα επιχειρήσει να προκαλέσει ζημιά στα πλοία. Η ύπαρξη της αεροπορικής βάσης της Χερσονήσου κοντά στον κόλπο, δίνει την επιπλέον αεροπορική και αντιαεροπορική προστασία που χρειάζεται ο κόλπος, ώστε ο ναύσταθμος να είναι εξασφαλισμένος και από τον αέρα και η προσβολή του να είναι δύσκολη.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑ

Με βάση αυτά, το Πολεμικό Ναυτικό έχει χτίσει τον ναύσταθμό του στη Σούδα ο οποίος είχε και επιπλέον εγκαταστάσεις ΝΑΤΟϊκές. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως στην Ανατολική Μεσόγειο επέβαλλαν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να αποφασίσει την ριζική αναβάθμιση του Ναύσταθμου της Σούδας και αυτό προβλέπεται στη Νέα Δομή Δυνάμεων που εγκρίθηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Βουλή.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται να έχει ενισχυμένη παρουσία στη Σούδα αν θέλει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στις θάλασσες της Λιβύης και τις Ανατολικής Μεσογείου.

Screen-Shot015

Στο χάρτη είναι σημειωμένα με κόκκινους κύκλους, όλα τα λιμάνια ενδιαφέροντος για την Ελλάδα περιλαμβανομένων των Τουρκικών Λιμανιών της Μερσίνης και της Αττάλειας καθώς επίσης και του Ναυστάθμου του Ακσάζ με το αεροδρόμιο του Dalaman. Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να μπορεί να βρεθεί αρκετά γρηγορότερα στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και με το λιγότερο δυνατό κίνδυνο. Αυτό εξασφαλίζεται από την αντιαεροπορική κάλυψη που προσφέρουν τα συστήματα που είναι εγκατεστημένα επί της νήσου μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν τη βάση τους στο νησί.

Η Σαλαμίνα άλλωστε δε μπορεί να είναι ο μόνος κύριος ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού καθώς αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρώσει και όλα τα πυρά των αντιπάλων. Αν ο ναύσταθμος τεθεί εκτός μάχης, τότε ο Στόλος χάνει την υποστήριξή του. Με τη Σούδα αναβαθμισμένη, ο Στόλος θα μπορέσει να ναυλοχεί σε μεγαλύτερους αριθμούς στο ναύσταθμο και να μην είναι μαζεμένα όλα τα πλοία σε ένα μέρος.

Από εκεί και μετά, ο Στόλος θα χρειαστεί να επιχειρεί και σε πιο ανοικτές θάλασσες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ναυπήγηση των επόμενων κύριων μονάδων επιφανείας του Στόλου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία μεγάλη πρόκληση η οποία περιλαμβάνει και την Κύπρο, όχι μόνο ως ενεργειακό αλλά και ως υπαρξιακό ζήτημα του Έθνους.

Για να μπορέσει ο ναύσταθμος να φιλοξενήσει περισσότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού χρειάζονται υποδομές όπως:

·         Επέκταση του ναύσταθμου με επιπλέον προβλήτες

·         Δεξαμενές για δεξαμενισμό πλοίων μαζί με τους απαραίτητους γερανούς

·         Επιπλέον αποθήκες πυρομαχικών και ανταλλακτικών

·         Επιπλέον οικήματα για τη στέγαση του προσωπικού του Ναυτικού που θα χρειαστεί να μείνει μόνιμα πλέον στην Κρήτη.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Όλα αυτά θα κατασκευαστούν σε βάθος δεκαπενταετίας και εδώ έρχεται και η αμερικανική αρωγή, η οποία στηρίζει εμπράκτως την απόφαση για την αύξηση της χρησιμότητας της Σούδας και την αναβάθμισή της. Συνολικά, θα έχουμε αναβάθμιση του ναυστάθμου με τις ευλογίες και την υποστήριξη των Η.Π.Α. και περισσότερη κίνηση στην αεροπορική βάση της Χερσονήσου. Η πιθανότητα μεταφοράς των πυρηνικών κεφαλών από το Ιντσιρλίκ στη Σούδα, λέγεται ότι εξετάζεται αν οι Τούρκοι συνεχίσουν την  αλλοπρόσαλη γεωπολιτική στρατηγική τους. Το επιχείρημα να μην έρθουν τα πυρηνικά στη Σούδα γιατί θα στοχοποιηθεί η περιοχή με πυρηνικά από τη Ρωσία είναι άνευ νοήματος αφού η βάση είναι στοχοποιημένη ούτως ή άλλως ως το μόνο βασικό λιμάνι που μπορεί να δεχτεί επίσημα αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ

Έγινε γνωστό ότι το USS Hersel Williams θα είναι μόνιμα ελλιμενισμένο στη Σούδα ενώ επικυρώθηκαν οι ήδη υπάρχουσες συμφωνίες για την ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με τη μονάδα επεξεργασίας αερίου που θα κατασκευαστεί εκεί, ενώ  θα προχωρήσει και η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Καβάλας ( φωτογραφίζονται οι Αμερικανοί και εδώ)στην οποία είναι υπό κατασκευή το τεράστιο αποθηκευτικό κέντρο LNG.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις του αμερικανικού παράγοντα στην Ελλάδα αφορούν, το ναυπηγικό τομέα με την ΟΝΕΧ να βρίσκεται στη Σύρο και να αναλαμβάνει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ενώ οι Αμερικανοί γλυκοκοιτάζουν και τον Σκαραμαγκά, υπό το πρίσμα να περιορίσουν την Κινεζική “εισβολή” στους λιμένες της Ελλάδας.

Σχετικά με την συνεργασία στα πλαίσια της αμυντικής βιομηχανίας, η Ε.Α.Β. έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 Block 52+ στην έκδοση V σε συνεργασία με τη Lockheed, αναμένονται επιπλέον όπλα για τη φαρέτρα των F-16, προχωρά η δωρεάν παραχώρηση των τροχοφόρων οχημάτων Μ 1117 και εξετάζεται η πιθανότητα μεταχειρισμένων μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό από τις Η.Π.Α., με το βλέμμα των Αμερικανών στραμμένο και στο διαγωνισμό που θα τρέξει το Πολεμικό Ναυτικό για τις νέες του φρεγάτες.

Εν κατακλείδι, οι Η.Π.Α. έδειξαν ότι κρατούν μεν ίσες αποστάσεις στα ζητήματα με την Τουρκία, γιατί αυτό τις συμφέρει να πράξουν, αλλά έδωσαν ένα μικρό προβάδισμα στις ελληνικές θέσεις μέσω της αναβάθμισης της Σούδας, σαν μέσο αποτροπής προς την Άγκυρα. Η μήνη της Τουρκίας γι αυτό ήταν αναμενόμενη και για το λόγο αυτό η δεύτερη επίσκεψη σε ένα χρόνο του Υπ.Εξ. των Η.Π.Α., θεωρείται άκρως πετυχημένη για την Ελλάδα.