• Αρχική
 • Άρθρα
 • Αυτοκτονική «δήλωση» της Ουκρανίας! Τρομάζουν οι «αριθμοί» των Ρώσων, vid

Αυτοκτονική «δήλωση» της Ουκρανίας! Τρομάζουν οι «αριθμοί» των Ρώσων, vid

Κίνδυνος ισοπέδωσης της χώρας - Η αλήθεια που αγνοεί ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των Ουκρανών Ζελένσκυ με φαινομενική στήριξη των διεθνιστών αναφέρει πως ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος.

Ωστόσο, επειδή μάλλον είναι άπειρος (κωμικός στο επάγγελμα γαρ) δεν γνωρίζει μάλλον πως οι αριθμοί και τα μεγέθη και κυρίως ο επαγγελματισμός και η εμπειρία, παίζουν τεράστιο ρόλο. Η σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές της Ουκρανίας είναι μία σύγκριση που κλείνει καθαρά υπέρ της πρώτης από πλευρά παρατακτέων αριθμών στο πεδίο, κάτι που πρέπει να προβληματίσει άμεσα τον πρόεδρο της χώρας, ώστε να μην πάρει στον λαιμό του εκατομμύρια πολιτών.

Οι Ουκρανοί διαθέτουν σε γενικά σύνολα:

 • 200.000 προσωπικό εκ των οποίων οι 100.000 είναι στην ανατολική Ουκρανία απέναντι από τις Ρωσικές δυνάμεις και όλος αυτός ο αριθμός ανθρώπων δεν είναι μόνο τα μάχιμα τμήματα αλλά και τα τμήματα υποστήριξης στα μετόπισθεν.
 • Περίπου 800 άρματα μάχης κυρίως Τ-64 με τα πιο εκσυγχρονισμένα από αυτά να βρίσκονται στις μηχανοκίνητες μονάδες στα ανατολικά και πλαισιώνονται από ακόμα περίπου 1200 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων με τα περισσότερα από αυτά επίσης στα ανατολικά. Όλος ο εξοπλισμός είναι σοβιετικής τεχνολογίας αν και οι Ουκρανοί έχουν την απαραίτητη βιομηχανία για να τα συντηρήσουν και να τα αναβαθμίσουν ως ένα βαθμό.
 • Το πυροβολικό με αρκετά αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Gvostika και άλλα είναι και η ραχοκοκαλιά των πυροβόλων του Ουκρανικού Στρατού με τον αριθμό αυτό να συμπληρώνεται από αρκετά ακόμα πυροβόλα ρυμουλκούμενα με τον συνολικό αριθμό να ποικίλει. Οι δυνάμεις αυτές συμπληρώνονται και από συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών διαφόρων τύπων.
 • Οι ναυτικές τους δυνάμεις έχουν λίγα και παλαιά πλοία, ενώ αρκετό από το προσωπικό που βρισκόταν στη Σεβαστούπολη το 2014, αυτομόλησε στο Ρωσικό Ναυτικό. Το Ουκρανικό Ναυτικό με τα μικρά και παλαιά του πλοία δεν αποτελεί απειλή για τους Ρώσους.
 • Από πλευράς αεροπορίας τα περίπου 200 μαχητικά αεροσκάφη είναι ως επί το πλείστον παλαιά σοβιετικά και δεν έχουν πιθανόν επαρκή συντήρηση, αφού οι Ρώσοι έχουν τα κλειδιά για τη συντήρησή τους. Ο στόλος ελικοπτέρων των Ουκρανών είναι αντίστοιχος των αεροσκαφών αλλά σε πολύ καλύτερη κατάσταση και μάλλον με πολύ καλύτερες διαθεσιμότητες. Οι αεροπορικές δυνάμεις τους συμπληρώνονται από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη διαφόρων τύπων και μεγεθών με την τελευταία προσθήκη να αποτελούν μερικά τουρκικά ΤΒ2 Bayraktar.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι έχουν ένα συνολικό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεών τους που αγγίζει τα 1-1.1 εκ. στρατιωτικούς με:

 • 750.000-850.000 να ανήκουν στον Στρατό Ξηράς
 • Άνω των 4500 αρμάτων μάχης από παλαιά Τ-64 σε αποθήκευση και μονάδες σε «χαλαρούς» τομείς, άρματα μάχης Τ-72 διαφόρων εκδόσεων τα οποία έχουν αναβαθμιστεί τα περισσσότερα την τελευταία δεκαετία ( το πρόγραμμα αναβαθμίσεων συνεχίζεται ) , αρμάτων Τ-80 ομοίως αναβαθμισμένων και φυσικά τα Τ-90 Α και Τ-90 Μ τα οποία είναι και τα πιο σύγχρονα με μικρότερους αριθμούς. Τα Τ-14 Armata έχουν αρχίσει να εντάσσονται σε μάχιμες μονάδες και ο αριθμός τους είναι ακόμα μικρός. Το πόσα ακόμα άρματα διαθέτουν οι Ρώσοι σε αποθήκευση από παλαιά Τ-55 μέχρι και Τ-80 είναι άγνωστο.
 • Άνω των 20.000 τεθωρακισμένων οχημάτων με τις οικογένειες των BMP και BTR να είναι και η πλειοψηφία, ενώ τα τελευταία έτη έχουν αναβαθμιστεί και  παραχθεί επιπλέον τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα MRAP κ.α. Ο συνολικός αριθμός οχημάτων μαζί με τα οχήματα γενικών χρήσεων είναι τεράστιος και δε μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς. Ένας αριθμός 20.000 οχημάτων θεωρείται μία πολύ καλή εκτίμηση.
 • Οι δυνάμεις πυροβολικού που διαθέτουν οι Ρώσοι είναι ισχυρότατες, καθώς το συνολικό δόγμα μάχης τους είναι τέτοιο που χρειάζεται μεγάλες δυνάμεις πυροβολικού. Οι δυνάμεις αυτοκινούμενου πυροβολικού και συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών είναι και αυτές που συνοδεύουν τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες των Ρώσων. Εκτός αυτών, τα παραδοσιακά ρυμουλκούμενα πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων, σε όλες τις μονάδες πρώτης γραμμής, μετρούνται σε χιλιάδες σωλήνες.
 • Το Ρωσικό Ναυτικό ειδικά την τελευταία δεκαετία, έχει ενισχυθεί σε αριθμούς και ικανότητες εν συγκρίσει με την εποχή του τέλους της Σοβιετικής Ένωσης καθώς έχουν προστεθεί νέες κορβέτες και φρεγάτες που διαθέτουν πυραύλους μακρού πλήγματος όπως οι Kalibr και επαρκή Α/Α προστασία, καθώς οι Ρώσοι σχεδιάζουν με βάση την αντιμετώπιση των αεροναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και όχι των.. Ουκρανών, που είναι ανύπαρκτες. Ο Στόλος της Μαύρης θάλασσας με κεντρικά ορμητήρια τη Σεβαστούπολη και το Νοβοροσίσκ έχει πλοία και υποβρύχια, εκτός της Μαύρης Θάλασσας, και στην Ανατολική Μεσόγειο για την υποστήριξη των δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία.
 • Η Ρωσική Αεροπορία με δύναμη που υπολογίζεται περί τα 2.500 αεροσκάφη διαφόρων τύπων και με πολλά UAVs, τα οποία έχουμε δει να επιχειρούν τόσο στην Ουκρανία το 2014-15 όσο και στη Συρία, δεν έχει αντίπαλο πάνω από τους ουρανούς της Ουκρανίας. Μόνο τα μαχητικά Su-30, -27  θα ήταν αρκετά για να κάνουν τη δουλειά απέναντι στους Ουκρανούς. Οι δε αντιαεροπορικές δυνάμεις των Ουκρανών είναι λίγες και παλαιάς τεχνολογίας, αν και οι Ουκρανοί έτρεξαν κάποια φιλότιμα προγράμματα αναβάθμισης κάποιων εκ των αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτουν αλλά είναι τραγικά λίγα και παλαιά.

Ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Ουκρανοί θα παρατάξουν στα μεταξύ τους σύνορα όλο τον Στρατό τους καθώς κάτι τέτοιο δε γίνεται. Οι Ουκρανοί έχουν απέναντι στους Ρώσους στα ανατολικά και στην Κριμαία περί τους 95-120.000 προσωπικού και οι Ρώσοι παρατάσσουν από 220-250.000 προσωπικού με πλήρη εξοπλισμό ενώ είναι άγνωστο πόσους εθελοντές έχουν αποστείλει εντός των ρωσόφωνων εδαφών για να ενισχύσουν τις δυνάμεις των αυτονομιστών.

Το πρόβλημα των Ουκρανών είναι ότι το πεδίο στο οποίο θέλουν να αντιπαρατεθούν με τους Ρώσους είναι τραγικά εναντίον τους, τόσο γιατί είναι ιδανικό για επιχειρήσεις τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων, όσο γιατί έχουν πίσω τους τον ποταμό Δνείπερο και κανείς δε θα μπορέσει να εμποδίσει αποβάσεις στα παράλια της Ουκρανίας στα μετόπισθεν αλλά και ρίψεις δυνάμεων αλεξιπτωτιστών τόσο στις διαβάσεις του Δνείπερου, όσο και σε άλλα σημεία.

Ο ρωσόφωνος πληθυσμός ανατολικά του Δνείπερου δεν είναι διατεθειμένος να στρατευθεί για να πολεμήσει τη «Μητέρα Ρωσία» και εννοείται θα δυσκολέψει τη δράση του Ουκρανικού Στρατού αφού οι Ρώσοι λογικά έχουν ήδη σχέδια για αξιοποίηση των θυλάκων αυτών για την πρόκληση χάους στα μετόπισθεν των Ουκρανών.

Το πρόβλημα των Ουκρανών είναι πολύ μεγάλο και για το λόγο αυτό ζητούν την ενεργή ΝΑΤΟική υποστήριξη την οποία όμως δεν θα λάβουν, όσο αναφερόμαστε σε εδάφη με έντονο ρωσικό στοιχείο και κυρίως, τη διάθεση της Ρωσίας να μην επιτρέψει στους Ουκρανούς και τις ΗΠΑ να επιβάλλουν την κατάσταση που τους συμφέρει στην πόρτα της Ρωσίας με την απειλή για πόλεμο να είναι, όχι ένα πυροτέχνημα, αλλά μία πραγματικής υπόστασης απειλή που θα γίνει πράξη αν οι ΗΠΑ ωθήσουν τους Ουκρανούς να διαβούν το Ρουβίκωνα.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρέπει να προσέχει πολύ τα λόγια του, ειδάλλως τον περιμένουν στιγμές ανάλογες με τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι, όταν ο ρωσικός Στρατός βρισκόταν λίγο πριν την Τυφλίδα.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.