Κίνα: Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Γαλλία στις 6-7 Μαΐου

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία στις 6 και 7 Μαΐου για να συζητήσει κυρίως τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Εμανουέλ Μακρόν ενώ θα μεταβεί και στα Άνω Πυρηναία (νοτιοδυτικά) για ένα πιο προσωπικό ταξίδι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

«Η επίσκεψη αυτή γίνεται με αφορμή τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στο Πεκίνο και την Γκουανγκτζόου (Καντόνα) τον Απρίλιο του 2023», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Πρόκειται για την έναρξη της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη μετά την πανδημία της Covid-19.

«Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε διεθνείς κρίσεις, πρωτίστως στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε εμπορικά θέματα, επιστημονικές, πολιτιστικές και αθλητικές συνεργασίες καθώς και κοινές δράσεις απέναντι σε διεθνή ζητήματα, κυρίως την έκτακτη κατάσταση με το κλίμα, την προστασία της βιοποικιλότητας και την οικονομική κατάσταση των πιο ευάλωτων χωρών», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία, από τις 5 έως τις 10 Μαΐου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία διατηρούν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης και οι δύο έχουν στρατηγική επικοινωνία και πρακτική συνεργασία, δήλωσε ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου, αναφερόμενος στο ταξίδι του Σι στη Γαλλία.

«Η Κίνα ανυπομονεί να εργαστεί με τη Γαλλία για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», δήλωσε ο Λιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Σι θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και να συζητήσουν την αναβάθμιση της σχέσης Κίνας-Σερβίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: epa-epa

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί