Η Μόσχα προειδοποιεί για σοκ στην παγκόσμια οικονομία με αφορμή το ουράνιο

Η Ρωσία προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία της απαγόρευσης των ΗΠΑ στην αγορά ρωσικού ουρανίου.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, επέκρινε δριμύτατα την πρόσφατη απαγόρευση αγοράς ουρανίου από την Ρωσική Ομοσπονδία. Ο διπλωμάτης προέβλεψε αρνητικές συνέπειες για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις ως αποτέλεσμα της «λανθασμένης πολιτικής» της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον!

Το νέο τιμωρητικό μέτρο δεν είναι μόνο πλήγμα κατά της Ρωσίας, αλλά και κατά της παγκόσμιας αγοράς πυρηνικών καυσίμων. Η απαγόρευση θα οδηγήσει σε «σοκ στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις», είπε ο Αντόνοφ.

«Αυτό ανατρέπει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ εξαγωγέων και εισαγωγέων προϊόντων ουρανίου», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρέσβης επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν από μόνες τους επαρκή ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλάπτει την δική της οικονομία με αυτήν την απαγόρευση αγοράς. Τα συμφέροντα των Αμερικανών αγοραστών της πολύτιμης και ανταγωνιστικής πρώτης ύλης από τη Ρωσία απλώς παρακάμπτονται. Οι οικονομικές απώλειες για τις ΗΠΑ θα ξεπερνούσαν αυτές της Ρωσίας, τόνισε ο Αντόνοφ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Antonov, πολλά έργα της λεγόμενης πράσινης ενέργειας θα μπορούσαν να αποτύχουν χωρίς προϊόντα ουρανίου από την Ρωσία. Την ίδια στιγμή, ο διπλωμάτης απέρριψε την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της χώρας του ως αναποτελεσματική.

«Η ζωή έχει επιβεβαιώσει ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι προετοιμασμένη για όλες τις προκλήσεις και ανταποκρίνεται γρήγορα στις αναδυόμενες δυσκολίες ή μάλιστα επωφελείται από αυτές».

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση αυτών των περιορισμών κατά του ουρανίου από την Ρωσία. Ο Αντόνοφ ήταν βέβαιος ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να γονατίσει τους Ρώσους παραγωγούς ουρανίου. Αντίθετα, θα επιτάχυναν την υλοποίηση πολυάριθμων πυρηνικών έργων σε άλλες χώρες.

Στις 30 Απριλίου, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Επιτρέπεται στους πελάτες των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εισάγουν πυρηνικά καύσιμα από την Ρωσία, εάν δεν υπάρχουν άλλες πηγές για την διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αγορές θα επιτρέπεται να συνεχιστούν έως τον Ιανουάριο του 2028.

Το έγγραφο καθοδηγεί επίσης το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να αναζητήσει πηγές αντικατάστασης ουρανίου από την Ρωσία. Ο νόμος υπεγράφη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 13 Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ σε 90 ημέρες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικής Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), οι πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου το δώδεκα τοις εκατό του ουρανίου τους από την Ρωσία το 2022.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί