Ανακαλύφθηκε νέα “υπερδύναμη” των δελφινιών!

Ήδη εξοπλισμένα με ένα εντυπωσιακό σύστημα σόναρ, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα δελφίνια έχουν μια επιπλέον ικανότητα που εξελίσσεται καθώς ωριμάζουν στο χώρο όπου κάποτε βρίσκονταν τα μωρά τους.

Η σούπερ αίσθηση μπορεί να τους βοηθήσει να πλοηγηθούν και να βρουν κρυφές πηγές τροφής.

Η ικανότητα σόναρ των δελφινιών, γνωστή ως ηχοεντοπισμός, είναι αρκετά θρυλική στο ζωικό βασίλειο. Αυτή η ικανότητα είναι τόσο ακριβής που τα θηλαστικά, που είναι τεχνικά φάλαινες, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας μπάλας του γκολφ και μιας μπάλας του πινγκ πονγκ, κάτω από το νερό, με βάση τις πυκνότητες των δύο αντικειμένων. Αλλά δεν τελειώνουν εκεί οι εντυπωσιακές ικανότητες των πλασμάτων αυτών.


Έχουν επίσης μάτια που τους επιτρέπουν να βλέπουν σε δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα, δέρμα που εκκρίνει ένα αντιβακτηριδιακό τζελ για να αποκρούσει τα παράσιτα. Μπορούν να έχουν αρκετή ώθηση για να φτάσουν τα 30 mph και “κλείνουν” το μισό τους μυαλό κάθε φορά για να ξεκουραστούν. Μια μελέτη του 2019 αποκάλυψε επίσης ότι έχουν σούπερ ανοσοποιητικό σύστημα που τους παρέχει προστασία από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ (UR) στη Γερμανία προσθέτει μια άλλη εντυπωσιακή δεξιότητα στον κατάλογο των δυνάμεων του δελφινιού: την ικανότητα να ανιχνεύει ασθενή ηλεκτρικά πεδία.

Δύο ερευνητές του UR κοίταξαν πιο προσεκτικά τους μικρούς λάκκους που έχουν μείνει πίσω αφού τα νεαρά ρινοδέλφινα έριξαν τα λεπτά μουστάκια με τα οποία γεννιούνται. Συνειδητοποίησαν ότι οι λάκκοι έμοιαζαν με τις ίδιες δομές που επιτρέπουν στους καρχαρίες να ανιχνεύουν ηλεκτρικά πεδία και σχεδίασαν μια μελέτη για να δουν αν λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο για τα δελφίνια.

Πρώτα εκπαίδευσαν δύο δελφίνια στον ζωολογικό κήπο της Νυρεμβέργης να ακουμπούν τα σαγόνια τους σε μια μεταλλική ράβδο βυθισμένη σε μια πισίνα. Στη συνέχεια, τους εκπαίδευσαν να κολυμπούν μακριά όποτε ένιωθαν να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα ακριβώς πάνω από το ρύγχος τους. Το ένα δελφίνι ήταν σε θέση να αισθανθεί σήματα μέχρι εκείνων που μετρούσαν μόλις 5,5 μικροβολτ/εκ., ενώ το άλλο ήταν ακόμη πιο ευαίσθητο, επιλέγοντας ρεύμα 2,4 μικροβολτ/εκ. Ένα μικροβολτ ισούται με ένα εκατομμυριοστό του βολτ.

Τα δελφίνια έδειξαν επίσης υψηλό βαθμό ανταπόκρισης σε ηλεκτρικό ρεύμα που πάλλονταν αντί να το κρατούν οι ερευνητές σταθερό. Αυτό, λένε, μοιάζει ακριβέστερα με το είδος του αδύναμου και ασταθούς ηλεκτρικού πεδίου που θα εκπέμπονταν από τα ψάρια τα οποία αποτελούν λεία των δελφινιών.

«Η ευαισθησία στα αδύναμα ηλεκτρικά πεδία βοηθά ένα δελφίνι να ψάξει για ψάρια κρυμμένα σε ιζήματα τα τελευταία λίγα εκατοστά πριν τα πιάσει», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Guido Dehnhardt. Αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από τη χρήση της αίσθησης στους καρχαρίες, οι οποίοι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ανιχνεύσουν τα ηλεκτρικά πεδία των ψαριών σε απόσταση έως και 70 cm (2,3 πόδια).

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η ικανότητα, γνωστή ως ηλεκτρολήψη (electroreception), θα μπορούσε να βοηθήσει τα δελφίνια να πλοηγηθούν χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της γης και ότι μπορεί να εξηγήσει το ότι περιστασιακά εντοπίζονται δελφίνια σε παραλίες λόγω διακυμάνσεων σε αυτό το πεδίο.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Biology.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί