Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Robotics , η ομάδα διεξήγαγε πειράματα με το ρομπότ χειρός εξωσκελετού με περισσότερους από 100 εκπαιδευμένους παίκτες πιάνου.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι περισσότεροι μουσικοί φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο όριο αποδοτικότητας παίζοντας μετά από μεγάλες περιόδους εξάσκησης, ειδικά για όργανα που απαιτούν επιδεξιότητα υψηλής ταχύτητας όπως η κιθάρα και το πιάνο. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές στην Ιαπωνία αναρωτήθηκαν εάν η παθητική εκπαίδευση χεριών με ένα ρομπότ θα μπορούσε να βοηθήσει τους μουσικούς να προχωρήσουν πέρα από αυτό το συγκεκριμένο όριο, επιτρέποντάς τους να παίζουν καλύτερα ή πιο γρήγορα. Επιστράτευσαν 118 εκπαιδευμένους πιανίστες για να λάβουν μέρος σε μια σειρά πειραμάτων.
Ο εξωσκελετός που ανέπτυξαν εφαρμόζει στην κορυφή του χεριού και προσαρμόζεται στα δάχτυλα για να τον κρατά σταθερό στη θέση του και να ελέγχει την κίνηση των δακτύλων.
Καθένας από τους εθελοντές εξασκήθηκε στο να παίζει κομμάτια πριν από τα πειράματα μέχρι να φτάσει στα ατομικά του επίπεδα. Στη συνέχεια επέτρεψαν στον εξωσκελετό του ρομπότ να διεξάγει αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν παθητική εκπαίδευση, κατά την οποία το ρομπότ μπορούσε να ελέγξει τα δάχτυλα μόνο στο δεξί τους χέρι , μετακινώντας τα πάνω και κάτω με διαφορετικά μοτίβα με διαφορετικές ταχύτητες.
Μετά την εκπαίδευση, ζητήθηκε από τους εθελοντές να αφαιρέσουν τον εξωσκελετό και να παίξουν τα ίδια κομμάτια για να δουν αν υπήρχαν διαφορές. Οι ερευνητικές ομάδες διαπίστωσαν ότι η προπόνηση είχε βελτιώσει την απόδοση των παικτών, επιτρέποντας στους πιανίστες να προχωρήσουν πέρα από το όριο ικανοτήτων τους, ιδιαίτερα βοήθησε στο να παίξουν πιο γρήγορα. Βρήκαν επίσης βελτιώσεις και στα δύο χέρια παρά την προπόνηση μόνο με το ένα χέρι.
Η ομάδα πραγματοποίησε επίσης τεστ εγκεφάλου πριν και μετά την προπόνηση και διαπίστωσε ότι η προπόνηση οδήγησε σε αλλαγές στην νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου.
photo: freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σπουδαία ανακάλυψη σε αρχαία ελληνική πόλη: Βρέθηκε κεφαλή του αγάλματος του Ερμή 1.800 ετών – Δείτε εικόνες
- Ηράκλειο: Τρεις συλλήψεις για ζωοκτονία – Οι δράστες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά
- Ραγδαίες εξελίξεις στον Παναθηναϊκό: Προς πώληση ο Τετέ, φέρνουν άμεσα τον Παντελίδη οι «πράσινοι»
- Αλιάγας και Ρέμος έκαναν μαζί Πρωτοχρονιά στη σκηνή και τραγούδησαν το “My Way”, vid
- «Άφρονα και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει ο Ιρανός ΥΠΕΞ την απειλή του προέδρου Τραμπ
- Παναθηναϊκός: Επιστρέφει στο «τριφύλλι» ο Γιώργος Κάτρης
- Χάρκοβο: Η Μόσχα διαψεύδει αναφορές περί ρωσικής επίθεσης – Πόσοι είναι οι νεκροί μετά την ουκρανική επίθεση εναντίον της Χερσώνας
- Ο Στ. Αγγελούδης αποχαιρετά τον Χρ. Σαραντόπουλο: «Μάχιμος, ενεργός πολίτης και φωτεινή προσωπικότητα»
- ΠΑΣΟΚ σε ΝΔ για αγρότες: “Αντί να αναζητάτε ευθύνες σε κυβερνήσεις πριν από 45 χρόνια, αναλάβετε τις δικές σας”
- Δανία: Απαστράπτουσα η βασίλισσα Μαίρη με χρυσή τουαλέτα και τιάρα σε δεξίωση στο παλάτι, vid









