Ανακαλύφθηκε λευκός νάνος που σπάει όλα τα κοσμικά ρεκόρ

Ο ZTF J1901+1458 είναι ένας λευκός νάνος σε απόσταση 133 ετών φωτός από την Γη. Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αστέρα αυτού. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων», τα άλλα δύο είναι […]

Ο ZTF J1901+1458 είναι ένας λευκός νάνος σε απόσταση 133 ετών φωτός από την Γη. Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αστέρα αυτού. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων», τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες. Ο Ήλιος θα μετατραπεί σε ένα λευκό νάνο σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

Ομάδα ερευνητών χρησιμοποιώντας επίγεια αλλά και διαστημικά τηλεσκόπια μελέτησαν τον ZTF J1901+1458 και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρουν ότι είναι ο μικρότερος σε μέγεθος αλλά και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος σε μάζα λευκός νάνος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν. Εχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Σελήνης αλλά μάζα 35% μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Το μαγνητικό πεδίου του αυτού του πραγματικά μοναδικού κοσμικού σώματος υπολογίζεται ότι είναι περίπου ένα δισ. φορές ισχυρότερο από αυτό του Ήλιου.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι ο ZTF J1901+1458 είναι προϊόν της κατάρρευσης δύο γειτονικών άστρων που βρίσκονταν σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο για δισεκατομμύρια έτη. Ακολούθησαν κοινή εξελικτική πορεία και μετατράπηκαν σε λευκούς νάνους οι οποίοι συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό από κάθε άποψη κοσμικό σώμα.

«Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο που αποκαλύπτει τα επίπεδα της μάζας που μπορούν να φτάσουν οι λευκοί νάνοι. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον του συγκεκριμένου λευκού νάνου αλλά τα χαρακτηριστικά του δείχνουν ότι μπορεί να μετατραπεί σε ένα αστέρα νετρονίου» αναφέρει ο Ιλάρια Καιάτσο, αστροφυσικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί