Σπάνια χερουβείμ με αγγελικά φτερά ανακαλύφθηκαν σε Κάστρο στη Βουδαπέστη

Ένα ζευγάρι χερουβείμ φτιαγμένο από τον δάσκαλο της Αναγέννησης, Benedetto da Maiano, ανακαλύφθηκε στους χώρους του Κάστρου Visegrád.

Το Visegrád είναι μια πόλη-κάστρο στην κομητεία Pest, βόρεια της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία. Η πόλη περιέχει τα ερείπια ενός ανακτόρου της Πρώιμης Αναγέννησης που παρήγγειλε ο Ματθίας Κορβίνος της Ουγγαρίας και μια μεσαιωνική ακρόπολη.


Πρόσφατες ανασκαφές μιας εκκλησίας που συνδέεται με ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών κοντά στο βασιλικό παλάτι αποκάλυψαν ένα περίτεχνα σκαλισμένο ζευγάρι κεφαλών χερουβείμ με αγγελικά φτερά.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα χερουβείμ χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα και ήταν μέρος ενός βωμού που πιθανότατα κατασκευάστηκε από τον δάσκαλο της Αναγέννησης, Benedetto da Maiano.

Ο Benedetto da Maiano ήταν ένας Ιταλός γλύπτης της Πρώιμης Αναγέννησης που σχεδίασε το παλάτι Strozzi στη Φλωρεντία, τον μαρμάρινο άμβωνα στο Santa Croce, το πλαίσιο της πόρτας του Palazzo Vecchio και ένα ιερό αφιερωμένο στον San Savino για τον καθεδρικό ναό της Faenza.


Αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε από τον καθηγητή Francesco Caglioti από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, ο οποίος είπε: «Τα σκαλίσματα που ανασκάφηκαν, ιδιαίτερα τα σχεδόν άθικτα χερουβικά κεφάλια, δείχνουν πολλά από τα χαρακτηριστικά των φτερών, των μαλλιών και των χαρακτηριστικών του προσώπου, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα αυτών που βρέθηκαν στα ώριμα έργα του Benedetto da Maiano».


Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την πρόθεση του Matthias να γίνει η Ουγγαρία η πρώτη χώρα που αγκάλιασε την Αναγέννηση από την Ιταλία.

Οι ανασκαφές ανακάλυψαν επίσης τα λείψανα τριών ατόμων, πιθανώς μοναχών, σε ερείπια κρύπτης ανάμεσα σε σπασμένα αγάλματα και συντρίμμια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα ήταν τα θύματα της πολιορκίας του 1540 από τον βασιλιά Φερδινάνδο (1556-1564) που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του μοναστηριού.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί