Μυστήριο με μετάλλιο με επιγραφές στα αρχαία ελληνικά – Πού βρέθηκε – Ποια αναφέρεται ότι ήταν η ιστορία του

Ένα μετάλλιο της Ρωμαϊκής εποχής, που «κόπηκε» στην Πέργαμο, βρέθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Έχει χαραγμένα αρχαία ελληνικά γράμματα και η αξία του είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές συναλλαγές.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα ευρήματα στους ρωμαϊκούς τάφους που ανακαλύφθηκαν κοντά στο χωριό Nova Varbovka του δήμου Strazhitsa, στην περιοχή Veliko Turnovo, στην Βουλγαρία. Η ανακάλυψη έγινε στα τέλη του 2023. Οι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν ότι ήταν ένα μετάλλιο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα (198 έως 217 μ.Χ.).

Γιατί «κόπηκε» το μετάλλιο
Τα πολύτιμα ευρήματα των ρωμαϊκών αυτών τάφων παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας του Veliko Turnovo. Το μετάλλιο του Καρακάλλα, κατασκευασμένο από χαλκό, «χτυπήθηκε» στην πόλη της Περγάμου, στη Μικρά Ασία. Στη μία πλευρά του απεικονίζεται μια σκηνή από την επίσκεψη του αυτοκράτορα το 214 στην Πέργαμο. Ο Καρακάλλας τότε πήγε στην περιοχή και ζήτησε θεραπεία από τον θεό της ιατρικής Ασκληπιό.

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι το μετάλλιο έχει υψηλή οικονομική αξία, αλλά λόγω του μεγέθους του, δεν το είχαν χρησιμοποιήσει στο καθημερινό εμπόριο. Οι επιγραφές είναι στα αρχαία ελληνικά.


Οι ρωμαϊκοί τάφοι βρέθηκαν τυχαία το φθινόπωρο από έναν οδηγό τρακτέρ, ο οποίος, ενώ όργωνε ένα χωράφι, κοντά στο χωριό Nova Varbovka, βρήκε μια ασβεστολιθική πλάκα. Τα ταφικά αντικείμενα – κοσμήματα, νομίσματα και αγγεία – που βρέθηκαν στο σημείο χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ.

Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους στην Βουλγαρία.

Οι αρχαιολόγοι Kalin Chakarov και Nedko Elenski, μαζί με την ειδικό του μουσείου Michaela Tomanova, πήγαν στην περιοχή και άρχισαν να εργάζονται στο χωράφι, τον Δεκέμβριο του 2023. Οι τοίχοι των τάφων είναι καλυμμένοι με λεπτό πορσελάνινο γύψο και ένας από αυτούς έχει σχήμα ασυνήθιστου τούβλινου μαξιλαριού στο δάπεδο. Επίσης βρέθηκε ένας τελετουργικός κεραμικός αμφορέας γεμάτος με κρασί πάνω από έναν από τους τάφους.

Οι τάφοι όπου βρέθηκε το μετάλλιο
Σε έναν τάφο ενταφιάστηκαν δύο ενήλικες: ένας άνδρας ηλικίας 50-60 ετών και μια γυναίκα ηλικίας 45-49 ετών. Τα λείψανα ενός παιδιού ηλικίας ενός ή δύο ετών ανακαλύφθηκαν επίσης στον άλλο τάφο. Τα φύλα και οι ηλικίες των ενταφιασμένων προσδιορίστηκαν από τη Nadezhda Atanassova από το Εθνικό Ινστιτούτο Πειραματικής Μορφολογίας, Παθολογίας και Ανθρωπολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Στον τάφο του άνδρα και της γυναίκας βρέθηκαν εκλεκτά χρυσά γυναικεία σκουλαρίκια, ένα επίχρυσο μενταγιόν με χάντρα και μια επάργυρη περόνη από διάφορα είδη μετάλλων. Επίσης, στο στήθος του άνδρα υπήρχε ένα ασημένιο νόμισμα (δηνάριο) που είχε κοπεί στην πόλη της Λαοδικείας. Πιστεύεται ότι οι νεκροί ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες με ιδιοκτησίες στην περιοχή που διαχειριζόταν η αρχαία πόλη Nicopolis ad Istrum.

Στον τάφο του παιδιού βρέθηκαν δώρα, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι μικρά χρυσά σκουλαρίκια, παιδικά κοσμήματα από γυάλινες χάντρες, ένας κεραμικός αμφορέας για κρασί και δύο γυάλινοι δακρυδόχοι, εκλεκτά αγγεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή των δακρύων των πενθούντων και αργότερα για την αποθήκευση αρωματικών ελαίων.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί