Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο στην Πράγα: Μπορεί να μην αρέσει στον Ερντογάν να του απαντούν, αλλά έτσι λειτουργούμε στην ΕΕ

Σωθήκαμε...

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και την ένταση στο δείπνο χθεσινό δείπνο της Πράγας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος ίσως να μην έχει συνηθίσει να του απαντούν.

Ο κ. Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου από την Τσεχία τόνισε αρχικά «ότι στο επόμενο συμβούλιο και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

«Χαίρομαι», συμπλήρωσε, «γιατί μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, οι προτάσεις έχουν ωριμάσει. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό και ενωμένοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού».

Για τα ελληνοτουρκικά και τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ Προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλα τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

Η δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ  ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Πέμπτης στην Σύνοδο της Πράγας όταν προκλήθηκε.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται» προσθέτοντας πως «είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

«Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».

Με πληροφορίες από protothema, scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί