Καλοκαίρι εξελίξεων! Τα επόμενα βήματα κατά της Τουρκίας πριν την Αίγυπτο (ΒΙΝΤΕΟ)

«Καυτό» το επόμενο διάστημα...

Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία, η οποία χαρακτηρίζεται ήδη ως επιτυχία καθώς θεμελιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ απέναντι στην Τουρκία, δίνει ώθηση στην Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει με περισσότερες διπλωματικές κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τα Εθνικά Συμφέροντα της Ελλάδας απέναντι στην γείτονα.

Αφού είδαμε μαζί τι ισχύει με τους ψαράδες της Ιταλίας (ΕΔΩ) και τις δηλώσεις περί μειωμένης επήρειας (ΕΔΩ), πάμε να δούμε τα επόμενα βήματα της Ελλάδας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας, η ψήφιση της οριοθέτησης της ΑΟΖ που θα επακολουθήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Ιταλικό, θα θέσει πλέον τα θαλάσσια όρια της Ελλάδας ως Ευρωπαϊκά όρια.

Με την ψήφιση της οριοθέτησης από την Ελληνική Βουλή, η Ελλάδα αποκτά νομικά πλέον ΑΟΖ, η οποία είναι οριοθετημένη με μία χώρα από τις συνολικά 6 με τις οποίες έχει θαλάσσια σύνορα.

Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι για την διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης κατά την οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του θα θέσουν στο συμβούλιο τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Ανώτατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας  κ. Josep Borrell δήλωσε χθες στο Κυπριακό ενημερωτικό μέσο CNA ότι με πρωτοβουλία του κ. Δένδια θα συζητηθεί στην σύνοδο η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και επίσης ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία λόγω των παράνομων ενεργειών της στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορούν να επεκταθούν και για την Ελληνική ΑΟΖ. Η σύμπλευση της Γαλλίας με τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο των Υπ.Εξ. δίνει πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά για τις θέσεις της.

Ισραήλ

Μετά τη σύνοδο των Υπ. Εξ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα λάβει μέρος ο κ. Δένδιας, ακολουθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Μετά τις εκλογές στο Ισραήλ οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον κ. Νετανιάχου και την παράταξή του, σχηματίστηκε κυβέρνηση με αντιτουρκικό υπόβαθρο σε καίριες θέσεις όπως είχαμε γράψει εδώ.

Το Ισραήλ θεωρείται πανθομολογουμένως μεγάλος παίκτης της Ανατολικής Μεσογείου. Το Τελ Αβίβ διατηρεί ακόμα οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία (μεγάλες οι ισραηλινές εξαγωγές στη γείτονα) αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Η υπογραφή του East Med μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, η ψήφισή του από την Ελληνική και Κυπριακή Βουλή καθώς επίσης και η στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών με το Ισραήλ, αποτελούν τους πυλώνες της συνεργασίας στους οποίους θα στηριχθεί η επίσκεψη. Ήδη πραγματοποιούνται προσυναντήσεις όπως αυτή του Υπουργού Αμύνης Κ. Παναγιωτόπουλου με τον ισραηλινό απεσταλμένο στην Αθήνα.

Εκτός της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας, θεωρείται πιθανό ότι η Ελλάδα θα ζητήσει και την προμήθεια μερικών Ισραηλινών συστημάτων, τα οποία αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος και ενδιαφέρουν άμεσα το ΓΕΕΘΑ.

Αίγυπτος

Η ώρα της κρίσης έρχεται με την μετάβαση του Υπ.Εξ. κ. Δένδια στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου μαζί με όλη την τεχνική ομάδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Το εγχείρημα της επίτευξης συμφωνίας, έστω και μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι και το πιο δύσκολο αφού οι Αιγύπτιοι και στο παρελθόν δεν ήθελαν να ανακατευτούν με την κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας για την ΑΟΖ ενώ θεωρούν ότι το Καστελόριζο κατεβάζει την ΑΟΖ πολύ κάτω και ανατολικά. Ωστόσο, η συγκυρία για την Ελληνική πλευρά δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη καθώς η Αίγυπτος υπό τον Σίσι έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα εξαιτίας των Τουρκικών κινήσεων.

Οι Τούρκοι έχουν εμπλακεί στην Λιβύη στρατιωτικά, ακριβώς δίπλα στην αυλή της Αιγύπτου και οι Αιγύπτιοι δε θέλουν να έχουν σύνορα με τον τουρκικό παράγοντα ο οποίος υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα την οποία ο Σίσι έχει κυνηγήσει ανηλεώς στο εσωτερικό της Αιγύπτου μετά την ανατροπή Μorsi το 2013. Οι Τούρκοι είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους και είναι βέβαιο ότι μία Λιβύη προτεκτοράτο της Άγκυρας θα γίνει πηγή υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εκτός της Λιβύης, η Τουρκία χρηματοδοτεί την κατασκευή του φράγματος της Αιθιοπίας στον Άνω Νείλο, ενώ έχει εμπλακεί στο Σουδάν και τη Σομαλία, κατέχοντας μάλιστα μόνιμα στρατιωτική βάση στην τελευταία. Οι Αιγύπτιοι αντιλαμβάνονται ότι σταδιακά περικυκλώνονται από την Τουρκία και τους εν δυνάμει συμμάχους τους στην περιοχή και επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές κινήσεις και ταυτόχρονα να επιδιώξουν μεγαλύτερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απόδειξη, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Κύπρο και η διευκόλυνση με αυτόν τον τρόπο της Κύπρου στην προσπάθεια εξόρυξης των κοιτασμάτων της. Δεν θα υπάρξει επομένως καλύτερη συγκυρία από την τωρινή για την Ελλάδα, προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη οριοθέτηση με την Αίγυπτο.

Μία συμφέρουσα συμφωνία με την Ελλάδα έστω και μερική θα δώσει στην Αίγυπτο τη δυνατότητα να εκμαιεύσει περισσότερα από την Ευρώπη, ενώ η χώρα μας θα πετύχει την νομική ακύρωση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου.

Το μόνο «αγκάθι» είναι πως οι Αιγύπτιοι αρνούνται να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για ΑΟΖ το Καστελλόριζο εδώ και 10 χρόνια.Η κυβέρνηση Σίσι έχει μεν κακές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά ενδεχομένως δεν θα ήθελε να οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις τους στην παρούσα φάση. Ωστόσο, στην πολιτική τα πάντα ρει…

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί