• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παραδώσαμε την… αλιεία μας για την ΑΟΖ; Τι ισχύει με τους Ιταλούς ψαράδες

Παραδώσαμε την… αλιεία μας για την ΑΟΖ; Τι ισχύει με τους Ιταλούς ψαράδες

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Μετά την υπογραφή Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ, απομένει να κυρωθεί η συμφωνία και στα δύο εθνικά Κοινοβούλια, σε Ελλάδα και Ιταλία. Είναι απολύτως σαφές ότι για την Αθήνα η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Το πλέον βασικό αγκάθι για τη συμφωνία, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ήταν η διστακτικότητα των Ιταλών να συνυπογράψουν ένα κείμενο το οποίο θα περιορίζει την δραστηριότητα των τεράστιων αλιευτικών στόλων της χώρας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν και μια κοινή δήλωση με την οποία τα δύο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα;

Οι Ιταλοί ψάρευαν ανεξέλεγκτα όπου ήθελαν μέχρι και την Κρήτη ή το Αιγαίο, με πολλούς να διαμαρτύρονται πως διαλύουν την πανίδα.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί η υπογραφή ενός κειμένου προς την Κομισιόν, όπου Ελλάδα και Ιταλία ζητούν από κοινού την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ναυτικά μίλια, να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6 και 12, η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.

ΩΣΤΟΣΟ: Με βάση όσα ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στην συμφωνία «τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια, αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Ελληνες αλιείς».

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή της Ιταλίας για ΑΟΖ, αναγκάστηκε να παραχωρήσει αλιευτικά περιθώρια πέραν των 6 μιλίων. Το θετικό είναι πως τουλάχιστον, ΠΛΕΟΝ, θα μπουν περιορισμοί, στην ανεξέλεγκτη αλιευτική δράση των Ιταλών, οι οποίοι ελπίζουμε να τηρηθούν.

Ίσως να έπρεπε να έχουμε επεκτείνει πρώτα τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, πριν οριοθετήσουμε ΑΟΖ. Το θετικό όμως είναι πως η συμφωνία με την Ιταλία κατοχυρώνει, μεταξύ άλλων, στην πράξη, καθώς βάσει διεθνούς δικαίου ήταν ανέκαθεν κατοχυρωμένο, πως τα Ελληνικά νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Στην πολιτική δίνες και παίρνεις, δεν μπορείς να τα έχεις όλα, όπως τα θες.

Σύμφωνα πάντως με το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπει η UNCLOS (σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας), το οποίο μπορεί και να ασκήσει αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην Αθήνα και την Ρώμη.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΣΤΑ 12;

«Με την συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, πέρα από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας, κατοχυρώνονται και τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων στο Ιόνιο», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ: Εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ναυτικά μίλια, θα διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών του Ιονίου, η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.

Πλέον, όπως τόνισε το στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, “με την συμφωνία η οποία υπεγράφη σήμερα, μπαίνουν περιοριστικά μέτρα για τους Ιταλούς ψαράδες, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν (σ.σ. κόκκινη γαρίδα) και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς, όπως ο γαύρος, η μαρίδα κ.ά”.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Οι Ιταλοί ψάρευαν ούτως ή άλλως ανεξέλεγκτα μέχρι τα έξι ναυτικά μίλια της Ελλάδας. Επιθυμούσαν δέσμευση της Ελλάδας είτε ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, είτε, εφόσον προχωρήσει σε επέκταση, οι Ιταλοί αλιείς να έχουν πλήρη δικαιώματα σαν να βρίσκονται σε ανοιχτή θάλασσα. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε, θα επιτρέπεται να ψαρεύουν μέχρι τα έξι μίλια, αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πλοίων και όχι τα είδη που ψαρεύουν οι Έλληνες ψαράδες.

Πρέπει, ωστόσο, να περιμένουμε να δούμε την συμφωνία στο σύνολό της, προκειμένου να έχουμε την πλήρη εικόνα.