• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο Καστελόριζο! Τα δύο δεδομένα για το ταξίδι στην Αίγυπτο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο Καστελόριζο! Τα δύο δεδομένα για το ταξίδι στην Αίγυπτο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραιτηθεί από το ακριτικό νησί...

Όσο δεν έχουν δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα οι όροι της συμφωνίας με την Ιταλία, πολλοί ανησυχούν σε σχέση με τις λεπτομέρειες.

Ένα σημείο που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι η επήρεια των μικρών νησιών του Ιονίου, που επηρεάζουν και την σχετική συμφωνία με την Αλβανία, η οποία βέβαια αμφισβητεί ακόμα και την επήρεια της Κέρκυρας.

 Δεν έχει αποσαφηνιστεί, δηλαδή αν έχει μετακινηθεί και αυξηθεί σε σχέση με την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης του 1977 με την Ιταλία για την υφαλοκρηπίδα που απέδιδε περιορισμένη επήρεια από 32 μέχρι 70%.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο τοποθετήσεις σχετικές με το θέμα:

Η πρώτη προέρχεται από τον Ν.Κοτζιά, ο οποίος υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών:

«Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της».

Η δεύτερη τοποθέτηση προέρχεται από τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Υφαντή, ο οποίος διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα:

«Η επήρεια σημαίνει ότι τα νησιά δικαιούνται να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι ηπειρωτικές περιοχές, δικαιούνται, μεταξύ άλλων, και υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία το αμφισβητεί αυτό με ευφάνταστες δικαιολογίες. Αν τα νησιά δικαιούνται υφαλοκρηπίδας, που δικαιούνται, δεν υπάρχει θέμα περιορισμένης επήρειας από τη Συμφωνία».

Επομένως, ο κ. Υφαντής υποστηρίζει πως εφόσον τα νησιά δικαιούνται υφαλοκρηπίδα, δεν υπάρχει θέμα περιορισμένης επήρειας.

Με τον κ. Υφαντή συμφωνεί και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας, χαρακτηρίζει την συμφωνία με την Ιταλία σημαντική, καθώς αυτή αναγνωρίζει την επήρεια των νησιών και στέλνει ένα σήμα στον εξ ανατολών γείτονα για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προσθέτει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ανακόψει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ούτε να αλλάξει με άμεσο και ριζικό τρόπο τις ισορροπίες που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στην Αν.Μεσόγειο. Εκτιμά δε, ότι το στοίχημα για αντίστοιχες συμφωνίες με Αλβανία και κυρίως με Αίγυπτο θα είναι δύσκολο και θα πρέπει να δρομολογηθεί με συστηματικό, αλλά στην περίπτωση ειδικά της Αιγύπτου και με αθόρυβο τρόπο

Αναμένουμε λοιπόν το κείμενο της τελικής Συμφωνίας για τελικά συμπεράσματα, θυμίζοντας βέβαια πως ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως το Καστελόριζο δεν έχει 100% όλη την ΑΟΖ στην περιοχή και πως κομμάτι της ανήκει στην Τουρκία. Τώρα ξαφνικά ανησυχεί για την συμφωνία με την Ιταλία;

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Σε ότι αφορά την πιθανότητα επίτευξης ανάλογης Συμφωνίας για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, ο καθηγητής κ. Υφαντής ξεκαθαρίζει:

«Τα πράγματα με την Αίγυπτο είναι τελείως διαφορετικά. Η Συμφωνία με την Αίγυπτο είναι πολύ πιο κρίσιμη. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μία πολιτική απόφαση να κλείσουν οι εκρεμμότητες ενεργητικά, η χώρα επιδιώκει την οριοθέτηση όπου αυτό είναι εφικτό. Το θετικό μήνυμα της σημαντικής Συμφωνίας με την Ιταλία ταξιδεύει και προς τον Κάιρο.

Με την Αίγυπτο υπάρχει όμως ένα αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. Η Αίγυπτος δεν θέλει να οριοθετήσει ανατολικά της Ρόδου διμερώς με την Ελλάδα. Είναι πάγια θέση της χώρας από την δεκαετία του 2000. Υπάρχει αυτό το αγκάθι που αφορά το Καστελόριζο. Γι’ αυτό η Αίγυπτος επιθυμεί μία τριμερή διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και της ιδίας.

Μπορούμε όμως να κάνουμε και μερική οριοθέτηση που θα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας. Κατά την προσωπική μου άποψη, εφόσον δεν υπάρχουν μείζονες διαφωνίες ως προς τα όρια της συμφωνίας, η Αθήνα καλό θα ήταν να προχωρήσει άμεσα και να αποσπάσει μία συμφωνία από την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος δεν θα προχωρήσει διμερώς με την Τουρκία αν και οι σχέσεις των δύο χωρών είναι οριακές. Είναι επείγον να προχωρήσει η ελληνική πλευρά».

Γίνεται λόγος , λοιπόν, για σενάριο μερικής οριοθέτησης, καθώς η Αίγυπτος ενδεχομένως να μην θέλει να τα «χαλάσει» πλήρως με την Τουρκία, όσο και αν «συγκρούονται» πολιτικά για την Λιβύη. Η εν λόγω οριοθέτηση θα είναι τμηματική. Η Ελλάδα δεν θα έχει, σε πρώτη φάση, κοινή ΑΟΖ με την Κύπρο, καθώς δεν θα οριοθετηθεί ΑΟΖ, προσωρινά, με βάση το Καστελόριζο, το οποίο θέλουν να πετάξουν έξω οι Τούρκοι.

Θυμηθείτε γιατί:

Ωστόσο, σύμφωνα και με τον καθηγητή, κ. Καρυώτη, θα μπαίνει «σφήνα» στο τουρκολιβυκό Μνημόνιο, κάτι που συμφέρει αυτή την στιγμή την Ελλάδα, η οποία δείχνει ότι προσπαθεί να αποσπάσει το καλύτερο δυνατό.

Δύο είναι τα δεδομένα για το ταξίδι στην Αίγυπτο:

  • Αν ισχύει πως η Τουρκία εννοεί πράγματι την εξάπλωση της σε όλη την Μεσόγειο, τότε η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο είναι κάτι το θετικό!
  • Αν όμως το τουρκολιβυκό μνημόνιο χρησιμοποιείται προσχηματικά, προκειμένου όταν έρθει η ώρα οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας, να φανεί ως υποχώρηση της Τουρκίας η παραίτηση από αυτό και ως υποχώρηση της Ελλάδας η παραίτηση από το Καστελόριζο ή η αποδοχή μειωμένης ΑΟΖ με βάση αυτό, ώστε να πάρει και η Τουρκία λίγα μίλια θάλασσας που να έχουν υδρογονάνθρακες και να αποφευχθεί ο πόλεμος, τότε πρέπει να μελετήσουμε προσεχτικά τα βήματά μας σε σχέση με το ακριτικό μας νησί.

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ: Μεγάλη προσοχή στο Καστελόριζο!