Νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ με αντιτουρκικό άρωμα

Στο Ισραήλ μετά την πολιτική αστάθεια που υπήρξε το τελευταίο διάστημα, προέκυψε ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μπενταζμίν Νετανιάχου. Στην επιλογή των μελών της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή των νέων Υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών. Υπουργός Αμύνης θα αναλάβει ο Benny Gantz, του κόμματος Kahol Lavan Αντιστράτηγου ε.α ο οποίος είχε […]

Στο Ισραήλ μετά την πολιτική αστάθεια που υπήρξε το τελευταίο διάστημα, προέκυψε ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μπενταζμίν Νετανιάχου.

Στην επιλογή των μελών της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή των νέων Υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών.

Υπουργός Αμύνης θα αναλάβει ο Benny Gantz, του κόμματος Kahol Lavan Αντιστράτηγου ε.α ο οποίος είχε διατελέσει Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο 2011-2015 και είχε πρόσφατα εκφράσει την άποψη ότι το Ισραήλ θα είχε συμφέρον να συνομιλήσει πάλι με την Τουρκία ώστε να συνεργαστούν καλύτερα στην Εγγύς Μέσης Ανατολή.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Gabi Ashkenazi ο οποίος είναι Αντιστράτηγος ε.α. και είχε διατελέσει Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο 2007-2011. Σε αντίθεση με τον Gantz που έχει μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην Τουρκία, ο Ashkenazi είανι κόκκινο πανί για τους Τούρκους καθώς εκείνος ήταν που είχε δώσει την εντολή για την έφοδο στο πλοίο Mavi Marmara, γεγονός που προκάλεσε και τη ρήξη των πολύ καλών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, με τους Τούρκους να εκδίδουν μέχρι και ένταλμα σύλληψης(!) για τον Ashkenazi σε περίπτωση που πατήσει πόδι σε τουρκικό έδαφος.

Την Ελλάδα συμφέρει να διατηρηθούν σε κακό επίπεδο οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις καθώς μέχρι τώρα η Ελλάδα απολαμβάνει αρκετά οφέλη από τη στενότερη ελληνο-ισραηλινή συνεργασία η οποία εκτείνεται στο διπλωματικό επίπεδο στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οικονομικό στη συνεργασία για τον East Med και σε στρατιωτικό στη στήριξη της Κύπρου, της κατασκευής σταθμού ραντάρ στην Κρήτη, την προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων από την Ελλάδα κ.α.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου θα πάρει το χρόνο της και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει αντιληπτή η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει στην εξωτερική της πολιτική αν και δεν αναμένεται στροφή 180 μοιρών όσον αφορά την αναθεωρητική Τουρκία του Ερντογάν.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί