• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ελλάδα για τα εμβόλια, στην Τουρκία τα υπόλοιπα – Το «χαστούκι» ακούστηκε μέχρι τον Βόσπορο, vid

Η Ελλάδα για τα εμβόλια, στην Τουρκία τα υπόλοιπα – Το «χαστούκι» ακούστηκε μέχρι τον Βόσπορο, vid

Δεν πειράζει εμείς θα πάρουμε πρώτοι τα όποια νέα τσιπάκια ετοιμαστούν...

Η Ελλάδα είναι για τα εμβόλια, τα ψηφιακά πιστοποιητικά, τα πειράματα της Μεγάλης Επανεκκίνησης σε νησιά και τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, η Τουρκία για τα γεωπολιτικά κέρδη, καθώς μετά το Κυπριακό και με ανοιχτό το θέμα του Αιγαίου και της Θράκης, κερδίζει την Ελλάδα διπλωματικά και στην Λιβύη.

Ενώ οι Ευρωπαίοι έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τις τόσες πρωτοβουλίες σε σχέση με τον κορωνοϊό, φάγαμε πόρτα στην Λιβύη: Η Ελλάδα δεν κλήθηκε και πάλι στην διάσκεψη για την βορειοαφρικανική χώρα στο Βερολίνο.

Αυτό προκάλεσε την… δυσαρέσκεια του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια και τα χαμόγελα με τους Ευρωπαίους συνοδεύτηκαν με γκρίνια για την μη πρόσκληση της Ελλάδας, με την επίσημη δικαιολογία ότι δεν έχει στρατό στην Λιβύη, σε αντίθεση με την Τουρκία και παρότι η Αθήνα έχει ανοίξει πρεσβεία και προξενείο εκεί.

«Καταρχήν, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί; Διότι, πρώτον έχουμε επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει Προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Σάρατζ πριν.

Άρα η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του Πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εν απουσία της Ελλάδας, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο να είναι στην ατζέντα της διάσκεψης, καθώς η Τουρκία θέλει να το θέσει αναφανδόν.

«Θα σας πω, αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη και στην πρακτική της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίησή του. Ούτως ή άλλως πρόκειται για κάτι το οποίο είναι νομικά ανύπαρκτο, είναι ένα νομικό absurdum, βρίσκεται σε μια περίεργη θέση. Μια συμφωνία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, που δεν έχει καμιά σχέση με τη νομιμότητα και με την πραγματικότητα.

Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει, πρέπει να κάνει και έχουμε την εντύπωση ότι θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση στην Τρίπολη, είναι να το αφήσει στο κενό, να κάνει τις εκλογές και από εκεί και πέρα, η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης να εφαρμόσει ως προς το θέμα αυτό το διεθνές δίκαιο», αρκέστηκε να πει ο ΥΠΕΞ.

Δεν πειράζει θα μας δώσουν συγχαρητήρια για την επόμενη καινοτομία που ετοιμάζεται.