Επιμένει να «γκριζάρει» το Αιγαίο η Τουρκία ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών.
Όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι που διατήρησαν την ανωνυμία τους ισχυρίζονταν ότι «η ελληνική θέση αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα ζήτημα διαφοράς στο Αιγαίο, κι αυτό είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας».
Και συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο παραλογισμού:
«Η τουρκική θέση όμως είναι ότι υπάρχουν περισσότερα θέματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα να μην επεκταθούν από το όριο των έξι μιλίων. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που έχουν επεκτείνει (η Ελλάδα) πέραν των χωρικών υδάτων, υπάρχει και το ζήτημα της περιοχής έρευνας και διάσωσης».
Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, λίγες μόνο ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ περί «δικλείδας ασφαλείας» για ελληνοτουρκική σύγκρουση, έθεσαν ΚΑΙ θέμα κυριαρχίας βραχονησίδων αλλά και κατοικημένων νησιών στο Αιγαίο:
«Είναι ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα αν δεν εξετάσουμε το ζήτημα αυτό. Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;».
Και φυσικά από το μενού των διεκδικήσεων δεν έλειπε η αποστρατικοποίηση:
«Άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, και θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με πολλές συνθήκες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα».
Με όλες αυτές τις παράλογες θέσεις της Άγκυρας που ούτε αποσύρονται από το «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αλλά και ούτε καν κρύβονται, η Αθήνα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να προσέλθει σε διάλογο μαζί της.
Οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει προς ώρας ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφορούν ως επί το πλείστον την δέσμευση -εντός του ΝΑΤΟ- να μην εμπλακούν σε μία ένοπλη σύρραξη, ο κίνδυνος της οποίας έφτασε στα ύψη κατά τους προηγούμενους μήνες.
Εν ολίγοις η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως το μόνο που θα συζητήσει με την κυβέρνηση Ερντογάν είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αυστηρά στο πλαίσιο των Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας.
Η δε τουρκική πλευρά, που «γκριζάρει» επίμονα το Αιγαίο, θεωρεί ότι ένας διάλογος «επί παντός επιστητού» θα ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία προκειμένου να πάρει ό,τι μπορεί από την Ελλάδα δίχως να πέσει ούτε μία σφαίρα.
(φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία
- Μαρόκο: Ο βασιλιάς Μοχάμεντ δέχτηκε να συμμετάσχει στο “Συμβούλιο Ειρήνης” του Τραμπ
- Ο Γουίλ Σμιθ σε νέες περιπέτειες: Εξερευνά τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας σε ένα εντυπωσιακό βίντεο
- “Xuntian”: Η Κίνα παρουσιάζει το νέο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο πριν από την εκτόξευση το 2027, vid
- Λωρίδα της Γάζας: Ο Νετανιάχου διαφωνεί με την ανάπτυξη Τούρκων ή Καταριανών στρατιωτών
- Σπουδαία ανακάλυψη στην Ιταλία: Αρχαιολόγοι βρήκαν μια ρωμαϊκή βασιλική του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου
- Θυελλώδεις άνεμοι αύριο σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και δυτική Στερεά – Επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη
- «Η Ευρώπη δεν συμπεριφέρεται ως μια ισχυρή ήπειρος»: Σοκαριστικές διαπιστώσεις
- Φυλακές Κορυδαλλού: Δολοφονήθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι 49χρονος βαρυποινίτης από την Αλβανία
- Τραβούν χειρόφρενο τα ταξί της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη









