«Ρουφάνε» τα πάντα: Εισπράξεις που σπάνε ρεκόρ για το Δημόσιο από κατασχέσεις και ρυθμίσεις

Περισσότερα και από έξι δισεκατομμύρια αναμένεται να βάλει το κράτος στα ταμεία του, από τις κατασχέσεις!

Στο τέλος του 2018, η ΑΑΔΕ φαίνεται πως θα σπάσει τα ρεκόρ όλων των εποχών κάνοντας «χρυσό» το ταμείο του δημοσίου μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων

Στο τέλος Αυγούστου, είχαν εισπραχθεί 3,672 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους ρυθμούς, τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους θεωρούνται σχεδόν διασφαλισμένα.

Οι εισπράξεις από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται ανοδικά ιδίως την τελευταία διετία και τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ το αποδεικνύουν.
Το 2014, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν συγκριτικά περιορισμένες, μόλις 1,561 δισ. ευρώ.

Το 2015, η ρύθμιση των 100 δόσεων από τη Νάντια Βαλαβάνη και το μπαράζ κατασχέσεων οδήγησαν στο πρώτο μεγάλο άλμα. Στο ταμείο μπήκαν 2,261 δισ. ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,641 δισ. ευρώ από παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το 2016, τα στοιχεία δείχνουν έκρηξη των εισπράξεων στα 5,2 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα στα 5,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν το 2017 και φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων της ΑΑΔΕ, η υπέρβαση του ορίου των 6 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτή.

Πίσω από τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων κρύβονται ιστορίες φοροδοτικής εξάντλησης και κατασχέσεων επί δικαίων και αδίκων, όπως κατέδειξε πρόσφατη έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη.
Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Οι κατασχέσεις, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές στο euroday, είναι μειωμένες σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

Με μειωμένο πλήθος κατασχέσεων αλλά εισπράξεις αυξημένες, η εξήγηση κρύβεται στην ακριβέστερη στόχευση των εισπρακτικών μηχανισμών.

Τα κατασχετήρια εκδίδονται πλέον αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό. Ακολουθεί το κατασχετήριο.

Πέρυσι, για ένα σύνολο 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ή 5,3 κατά μέσο όρο ανά φορολογούμενο και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προσέκρουσε είτε σε αδειανούς λογαριασμούς, είτε σε ανυπαρξία τραπεζικών λογαριασμών.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν έλειψαν τα φαινόμενα όπου για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα κατασχετήρια τα οποία εκδόθηκαν, οδήγησαν σε πολλαπλάσιες της μίας κατάσχεσης για το ίδιο ποσό.

Μάλιστα, το περιορισμένο φαινόμενο των πολλαπλών κατασχέσεων για το ίδιο χρέος έχει αναδείξει την ανάγκη τροποποιήσεων στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν επιτρέπει επιστροφή του πλεονάζοντος ποσού, παρά μόνο τον μελλοντικό συμψηφισμό του με άλλες οφειλές.

Από alphafreepress

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί