Κάνουν θραύση οι κατασχέσεις λογαριασμών λόγω χρεών των Ελλήνων πολιτών

Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών αποδεικνύεται το ισχυρότερο όπλο στον αγώνα της φοροεισπρακτικής κούρσας του κράτους ενάντια στους πολίτες.

Στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έχουν μπει τα καινούργια χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2016 και μετά και μένουν απλήρωτα εντός του εξαμήνου. Στο Κέντρο αυτό έχουν μεταφερθεί οι οφειλές του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και ξεπερνούν τα 34 δις ευρώ.

Όπως διαβάζουμε στην Έντυπη Καθημερινή: Από αυτά, το 22,2% έχει δημιουργηθεί από το 2010 και μετά, κι από αυτά, περίπου 800 εκατ. ευρώ, εντός του διαστήματος 2016-2018.

Το μπαράζ της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλα σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τα έσοδα του Κέντρου να έχουν σχεδόν αγγίξει τον στόχο που είχε τεθεί στην αρχή της χρονιάς για το σύνολο του έτους.

Το Κέντρο είναι πολύ κοντά στο να πετύχει νέο ρεκόρ εσόδων, καθώς ο στόχος ήταν για εισπράξεις 1,2 δισ. έως τον Δεκέμβριο του 2018 και ήδη το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου έχουν εισπραχθεί 1,157 δισ.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι με τον ρυθμό των εισπράξεων να παραμένει μεταξύ 120-150 εκατ. ευρώ τον μήνα, έως το τέλος του χρόνου, είναι πιθανό το ΚΕΑΟ να καταφέρει να εισπράξει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Ηδη, τον Σεπτέμβριο τα έσοδα ανήλθαν σε 117,5 εκατ., ενώ τον Οκτώβριο έφθασαν τα 130 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να ανεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών, με τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2019 να κάνουν λόγο για 1,5 δισ. ευρώ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποδεικνύεται στην πράξη αναποτελεσματική. Οπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του Κέντρου, είναι τόσο δαιδαλώδης η διαδικασία, ώστε εκτός από την τελική αποτυχημένη έκβαση ως προς τη διαδικασία ένταξης, χάνονται και σημαντικές εργατοώρες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων του ΚΕΑΟ. Υπενθυμίζεται ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για παράταση, δικαίωμα υποβολής αίτησης στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπάρχει έως 31 Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν υποβληθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου για συμμετοχή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό 2.664 αιτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλες 174 αιτήσεις αφορούν διμερείς διαπραγματεύσεις, δηλαδή αφορούν επιχειρήσεις των οποίων το 85% του χρέους και άνω είναι οφειλή προς τον ΕΦΚΑ. Υπάρχουν ακόμα 515 αιτήσεις που έχουν γίνει από επιχειρήσεις των οποίων το χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση είναι σε μικρότερο ποσοστό. Ολες αυτές οι αιτήσεις «τρέχουν ταυτόχρονα» από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, οι οποίες χρειάζονται μόνο για να εντάξουν τα απαραίτητα στοιχεία στο σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο, περίπου μία εβδομάδα. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι υπάρχουν άλλες 556 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή.
Εχουν και δεν πληρώνουν
Οι προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων επικεντρώνονται στον εντοπισμό όσων θεωρούνται ότι έχουν να δώσουν και δεν πληρώνουν και χαρακτηρίζονται «μη συνεργάσιμοι», καθώς και όσοι χαρακτηρίζονται μεν «μη συνεργάσιμοι» αλλά η οφειλή τους θεωρείται βιώσιμη, δηλαδή τα χρήματα που χρωστούν μπορούν να εισπραχθούν είτε από κατασχέσεις είτε και από πλειστηριασμούς. Στο επίκεντρο τίθενται χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2016, αλλά και οφειλές άνω των 200.000 ευρώ. Ηδη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου, εντός του 2018 είχαν αποσταλεί 38.779 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες. Συνολικά, από την έναρξη του ΚΕΑΟ έως το τέλος Ιουνίου είχαν αποσταλεί 1.057.410 ειδοποιήσεις. Με αυτές, ο οφειλέτης ενημερώνεται ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και ότι αν δεν ανταποκριθεί με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης. Η εντατικοποίηση της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στους εργοδότες με υψηλές οφειλές κατά κύριο λόγο, καθώς και η εφαρμογή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία στην πράξη επιταχύνει το μέτρο της κατάσχεσης, αποτελούν μάλιστα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, τα δύο βασικά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα την είσπραξη 300,6 εκατ. ευρώ από αναγκαστικά μέτρα, δεσμεύσεις λογαριασμών αλλά και έκτακτες καταβολές. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι, υπό την απειλή της δέσμευσης των λογαριασμών, πολλοί είναι οι οφειλέτες που σπεύδουν να ρυθμίσουν, έστω και για λίγο, τις οφειλές τους.
Συνολικά, μαζί με τις εισπράξεις από ρυθμίσεις, τα έσοδα του ΚΕΑΟ το εξάμηνο ήταν 632,9 εκατ. ευρώ. Από το 2015 έως και τον Ιούνιο του 2018, οι εισπράξεις του Κέντρου ανήλθαν σε 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,4 δισ. ευρώ (44%) από αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών αλλά και έκτακτες καταβολές στις οποίες προχωρούν οι οφειλέτες προκειμένου να ανακόπτουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών.

Σχόλιο El.gr: Μετά την αλματώδη αύξηση της χρήσης ψηφιακών συναλλαγών και του mobile internet από τους Ελληνες, (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) έρχεται και η αύξηση των κατασχέσεων του χρήματος που έχουν μέσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, από το κράτος της πολιτικής των ανηλεών φόρων. Ο πλήρης έλεγχος των Ελλήνων πολιτών είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί για το δρόμο που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα μας. Δεν είναι μακριά ο καιρός που με το πάτημα ενός κουμπιού δεν θα χάνουμε μόνο χρήμα και ακίνητα, αλλά και την ταυτότητά μας, ώστε να υπακούμε την εξουσία και να εξαναγκαζόμαστε να ζητιανεύουμε για ένα επίδομα πείνας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί