προβλέπει τροπολογία που κατατίθεται από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στο σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά.
Η ρύθμιση έρχεται να αντικαταστήσει την ισχύουσα διάταξη νόμου που προκαλούσε ταλαιπωρία και δικαστικές περιπέτειες σε πολίτες και επιχειρήσεις με χρέη άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι αν και εξυπηρετούσαν τις ρυθμίσεις τους, βρίσκονταν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις έως ότου αποπλήρωναν το σύνολο της οφειλής τους. Η πάγια αυτή τακτική επέφερε αχρείαστη ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες και σημαντική επιβάρυνση στα Δικαστήρια.
Σύμφωνα με τη διάταξη, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσους οφειλέτες:
α) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών σύμφωνα με διάταξη νόμου ή με δικαστική απόφαση ή με απόφαση διοικητικού οργάνου ή
β) υπάρχει αναστολή είσπραξης οφειλών.
Η ως άνω αναστολή διατηρείται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση ή ισχύει η αναστολή είσπραξης.
Ειδικότερα:
- Εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπαχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών πριν από την πάροδο τετραμήνου, δεν υποβάλλεται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αίτηση προς τον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
- Εάν έχει παρέλθει το τετράμηνο και δεν έχει ακόμα υποβληθεί αίτηση προς τον εισαγγελέα, επίσης δεν υποβάλλεται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αίτηση προς τον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
- Εάν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση προς τον εισαγγελέα και δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ενημερώνουν σχετικά τον εισαγγελέα, και
- Εάν έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε αυτή παύει με απόφαση του Δικαστηρίου.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης της οφειλής τους, το αξιόποινο εξαλείφεται. Αντίθετα, εάν ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση, η Διοίκηση ενημερώνει τον αρμόδιο εισαγγελέα, υποβάλλοντας επικαιροποιημένο πίνακα χρεών.
Η ρύθμιση καλύπτει και περιπτώσεις όπου έχει ήδη επιβληθεί ποινή στον οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή, αναβάλλεται η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής ή διακόπτεται η εκτέλεση της ποινής που έχει ήδη ξεκινήσει.
ΑΠΕΜΠΕ – Eurokinissi photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κρεμλίνο: Όπλα όπως το Oreshnik μας παρέχουν ασφάλεια μπροστά στις ρωσοφοβικές δηλώσεις
- Την άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
- ΟΠΕΚΑ: Πάνω από 188 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 609.000 δικαιούχους
- Ουκρανή ουρλιάζει επειδή απήγαγαν τον άνδρα της: Θα τον στείλουν να πεθάνει για τον Ζελένσκυ, vid
- Αυτή είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο, η αξία της οποίας ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια
- ΑΑΔΕ: Μετατίθεται η β’ φάση για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και νέες εξαιρέσεις
- Οι ΗΠΑ «καθησυχάζουν» την Ε.Ε.: Η μείωση των στρατευμάτων στη Ρουμανία δεν ισοδυναμεί με αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη
- «Επεισόδιο» μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Κανέλλη στη Βουλή: «Επί χούντας έκανε καριέρα»
- Η Λιθουανία θα κρατήσει κλειστά τα σύνορα με τη Λευκορωσία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου
- Απεσταλμένος του Πούτιν Ντμίτριεφ: Εφικτή η ειρήνη στην Ουκρανία μέσα σε ένα χρόνο
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΑΑΔΕ
ΧΡΕΗ
ΑΨΙΔΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΑΑΔΕ
ΓΙΟΡΤΗ
ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ
ΜΕΤΡΟ
ΑΘΗΝΑ









