Βαρουφάκης: Κάποιοι ανέστησαν τη Δεξιά μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος του 2015

Απαντήσεις για το σχέδιο «Δήμητρα», για τις θέσεις του για το ευρώ, καθώς και για την πολιτική των συνεργασιών δίνει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης, με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Voria.gr.

Για το σχέδιο «Δήμητρα» ειδικότερα, ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι «δεν είναι απλά ρεαλιστικό ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε συνθήκες κρίσης και πιθανής σύγκρουσης με την ευρωγραφειοκρατία, είναι και αναγκαίο.

Είναι όμως και αναγκαίο ακόμα και σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει απαραίτητα μια διεθνής τραπεζική κρίση – όπως υπάρχει και πάλι σήμερα – ή σε συνθήκες που δεν θα χρειαζόταν να συγκρουστούμε απαραίτητα με την ηγεσία αυτής της ΕΕ – όπως συνεχίζει να απαιτείται για να γίνει η χώρα μας βιώσιμη -. Διότι ένα τέτοιο σύστημα καταργεί το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών στις συναλλαγές, με τις απαράδεκτες προμήθειες σε βάρος των μικρομεσαίων μας, ενώ δημιουργεί και περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο και ελευθερία για άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Εξ άλλου, προσθέτει, «ακριβώς επειδή δεν βγήκαμε ούτε από τα μνημόνια, ούτε και από τα “μεταμνημόνια”, όπως ισχυρίζεται το μνημονιακό τόξο (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), είναι και ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση εκβιασμών από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που μια κυβέρνηση προβεί στα απολύτως απαραίτητα και αυτονόητα για την οικονομία, την κοινωνία και τον τόπο (μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του “Ηρακλή” και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΑΤΑ κ.α.)».

Στο θέμα του νομίσματος υποστηρίζει ότι η θέση τους είναι «απολύτως ξεκάθαρη και αποτυπώνεται και στις αποφάσεις του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματος μας, πολύ πριν δηλαδή συναντηθούν οι δρόμοι μας με την ΛΑΕ – ΑΑ κι άλλους ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς. Στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, δεν πρόκειται όμως να θυσιάσουμε τη βιωσιμότητα αυτού του τόπου και τις επόμενες γενιές που συνεχίζουν να τον εγκαταλείπουν για το οποιοδήποτε νόμισμα. Εμείς λοιπόν, λέμε πως αν οι πολίτες στηρίξουν το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, όπως και τους καλούμε να κάνουν την 21η Μάη, θα πράξουμε όλα εκείνα που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία».

Στο θέμα των συνεργασιών, τέλος, αφού εγκαλεί την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ότι «αρνήθηκε τον προεκλογικό αυτό διάλογο, μέσα από τον οποίο μόνο τιμάς πραγματικά την απλή αναλογική», επαναλαμβάνει τη θέση του για καταψήφιση όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές, «αποκλείοντας την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής». Τα δε «περί ευθύνης για την έλευση και την ο μη γένοιτο παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, να τα απευθύνει ο κ. Τσίπρας σε όσους ανέστησαν τη Δεξιά μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος του 2015», καταλήγει.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί