Μητσοτάκης: “Ξέραμε ότι θα πληγούν οι κοινωνίες μας από τις κυρώσεις στη Ρωσία! Η απολιγνιτοποίηση θα συνεχιστεί”, vid

Ο πρωθυπουργός απαντάει στις (ΣΤΗΜΕΝΕΣ) ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Μετά το χθεσινό φιάσκο παροχολογίας (ή μάλλον επιδοματολογίας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε ξανά στο βήμα της ΔΕΘ, αυτή τη φορά για να δεχθεί τις ερωτήσεις από τους εκπροσώπους ΜΜΕ.

Τον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Το πακέτο που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί στο έπακρο και για το 2022 και για το 2023”, απάντησε στην πρώτη ερώτηση ο Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως όλες αυτές οι παροχές που κάνει η κυβέρνησή του στηρίζονται στους ρυθμούς ανάπτυξης:

“Τα μέτρα αυτά έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Αν αφήναμε την κοινωνία αποστάτευτη το οικονομικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο επώδυνο από ότι τώρα”.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και την προσφυγή στις κάλπες δήλωσε:

“Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι όμως κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο, όπου ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι κοντά στο 34%. Δεν θα αλλάξει επομένως ο εκλογικός νόμος.

Θεωρώ ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις και είναι καταστροφική για τη χώρα. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Όμως αριθμητικά θεωρητικά ναι υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα! Μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας. Για αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετική σημασία“.

Για το θέμα των υποκλοπών και της ΕΥΠ:

Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκα τις παραιτήσεις, ανοίξαμε μια εβδομάδα νωρίτερα τη Βουλή, κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και έχει εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής.

Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από μία εν δυνάμεις διαδικασία παρακολούθησης. Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από ανθρώπους που είναι σε θέσεις ευθύνης και έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Δεν κινδυνεύουμε από μανάβηδες. Κατά συνέπειες για τα ζητήματα των πολιτικών προσώπων επί της αρχής δεν πρέπει να αποκλείονται. Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη.

Για τα ελληνοτουρκικά:

“Είναι εξαιρετικά προβληματική όλη αυτή η προκλητικότητα που εκπέμπεται από το τουρκικό κατεστημένο. Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Εμείς όμως δεν θα ακολουθήσουμε αυτό το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, αλλά θα δίνουμε πάντα σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Θα συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε τις Ε.Δ. όπως ήδη έχουμε κάνει. Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξε την επικοινωνία με τον Ερντογάν. Είμαι πάντοτε ανοικτός να τον συναντήσω. Αυτός είναι που δεν θέλει, αλλά αυτά τα έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν και παρόλα αυτά ξανασυναντηθήκαμε“.

Για τα μέτρα στήριξης στην ενέργεια και λοιπά επιδόματα:

“Αύριο θα εξειδικευτούν τα μέτρα που εξήγγειλα. Εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλ. ρεύματος ο οποίος να δίνει κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια. Πρέπει να μειώσουμε τη συνολική κατανάλωση. Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη.

Στο φυσικό αέριο όμως εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αφενός θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης και αφετέρου θα κάνουμε μία παρέμβαση στην αντλία ώστε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δώσουμε κίνητρα μετάπτωσης στα νοικοκυριά από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Βεβαίως θα υπάρξει επιδότηση και στην τιμή του φυσικού αερίου ούτως ώστε να είναι σε κάπως πιο λογικές τιμές.

Έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου και για τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη”.

Κατηγορώντας ξανά τη Ρωσία και τον Πούτιν, ο Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:

“Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου αποτελεί δεδηλωμένη ρωσική στρατηγική. Ίσως η Ρωσία να περίμενε μία διαφορετική αντιμετώπιση από την Ελλάδα λόγω των παραδοσιακών καλών μας σχέσεων, όμως εμείς ταχθήκαμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Υπάρχουν κόμματα εντός της Ευρώπης κόμματα και δυνάμεις φίλα προσκείμενα προς τη Ρωσία και η Μόσχα μπορεί να τα επηρεάζει. Εμείς τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα τις επιτρέψουμε ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εγχώριων εκλογών. Έχουμε ήδη στοιχεία για παρεμβάσεις και στην Ελλάδα. Ήθελαν να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα από το 2016. Υπάρχουν στοιχεία, ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα.

Στηρίζουμε μία χώρα αμυνόμενη, την Ουκρανία. Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και αν συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση καταλυτική“.

Για μεταναστευτικό και τουρκικές απειλές

Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας, ότι η Τουρκία θα επιτεθεί. ΗΤουρκία θα πάρει καταλυτική απάντηση. Η επάρκεια του στρατού είναι δεδομένη. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο στη στήριξή μας, είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμη μεταξύ των χωρών που σέβονται τα σύνορα και σ’ αυτές που βάζουν μπροστά το νόμο του ισχυρού. Εχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη. Ο βήχας, άρα, πρέπει να κοπεί σε όσους έχουν τέτοια σχέδια.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Έχουμε αποδείξει ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό. Ευχαριστώ το λιμενικό, την αστυνομία και τον στρατό που βοηθούν. Οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από χώρες και διακινητές. Συνεχίζουμε την πολιτική μας, όπως την ξέρετε. Θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Εκτιμώ τον ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, δεν είναι όμως όλες αξιόπιστες. Υπάρχουν κάποιες που κάνουν μπίζνα με το μεταναστευτικό. Ξέρουμε ποιες είναι οι προβληματικές. Ενισχύουμε και τις δομές προσφύγων”.

Για την βίαιη απολιγνιτοποίηση:

“Η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος για τη χώρα μας. Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινή λόγω των εξωφρενικών τιμών στο φυσικό αέριο. Ακόμα και όταν σταθεροποιηθούν έστω και σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του φυσικού αερίου ο λιγνίτης θα είναι οικονομικά πιο δυσβάσταχτος. Η χώρα μας θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη μέχρις ότου παίρνει ενέργεια από μία μόνο λιγνιτική μονάδα”.

Όσον αφορά την στρατηγική των αντιρωσικών κυρώσεων ο κ. Μητσοτάκης απάντησε τα εξής:

“Από την πρώτη στιγμή που επιβάλλαμε κυρώσεις στη Ρωσία γνωρίζαμε ότι θα είχαμε να πληρώσουμε ένα τίμημα στις κοινωνίες μας. Το αναγνωρίσαμε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως όπλο. Η κατάσταση με το φυσικό αέριο δεν γίνεται να αντιστραφεί πια. Σε αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Δεν θα αλλάξει η στρατηγική των κυρώσεων. Θα διευσδύσουμε πιο πολύ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”.

.

Δείτε τις ερωτήσεις-“χάδια” που δέχεται ο πρωθυπουργός από τους δημοσιογράφους:

(ΦΩΤΟ:intime)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί