Κ. Φραγκογιάννης: Νέα αφετηρία στις σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης με θεμέλιο την πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας

Την νέα αφετηρία που επιχειρεί η Ελλάδα στις σχέσεις της με τη Λιβύη, και το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης που μετέφερε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί εξηγεί σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. «Ταξίδεψα πριν από λίγες μέρες στη γειτονική μας χώρα εκπληρώνοντας […]

Την νέα αφετηρία που επιχειρεί η Ελλάδα στις σχέσεις της με τη Λιβύη, και το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης που μετέφερε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί εξηγεί σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

«Ταξίδεψα πριν από λίγες μέρες στη γειτονική μας χώρα εκπληρώνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα την υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσημη επίσκεψή του στη Λιβύη τον περασμένο Απρίλιο, για να παραστώ στα εγκαίνια του προξενείου μας στην Βεγγάζη. Κυρίως όμως για να μεταφέρω μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και πρόοδο. Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα. Και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη Μεσόγειο» αναφέρει ο κ. Φραγκογιάννης. 

Η υποδοχή, όπως λέει, παντού υπήρξε θερμή συνοδευόμενη ανελλιπώς από τη φράση «είστε στη δεύτερη πατρίδα σας» η οποία γέννησε την ευκαιρία ανταπόδοσης της φιλοφρόνησης: «Αν η Λιβύη είναι η δεύτερη πατρίδα μας, τότε η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα για όλους εσάς».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών περιγράφει τα εμφανή σημάδια που άφησαν οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι τη τελευταία δεκαετία στη Βεγγάζη με τραγικό παράδειγμα τον ελληνορθόδοξο ναό της Ευαγγελίστριας να στέκει σήμερα ερειπωμένος στην παλιά πόλη και εξηγεί ότι μπορεί οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις στην πραγματικότητα όμως, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε.

«Υπάρχουν» τονίζει «προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία. Όμως υπάρχουν και άλλα πεδία, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, όπου επίσης μπορούν να γίνουν πολλά. Παραδοσιακός όμως δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες είναι κι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας. Περισσότεροι από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει τις τελευταίες δεκαετίες από τις σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής έχουν εκπαιδευτεί και εκπαιδεύονται στελέχη της Λιβυκής Ακτοφυλακής».  

Στο σημείο αυτό όμως ο κ. Φραγκογιάννης αποσαφηνίζει ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση των δύο χωρών πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος». Κάτι που όπως επισημαίνει «έχουν ζητήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θωρακίζει αυτή την νέα αφετηρία ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα από τις Ελληνικές Κοινότητες της Βεγγάζης και γενικά της Λιβύης που έμειναν στην χώρα, μέσα στα χρόνια της κρίσης και είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της. Προς ώρας, το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα τους είναι τα κτήρια της ελληνικής κοινότητας που σήμερα στεγάζουν τα νεοϊδρυθέν προξενείο και το μεγαλειώδες Ευρωπαϊκό Σχολείο, που δεν σταμάτησε τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια των αναταραχών. Μάλιστα, η εκτίμηση που η ελληνική κοινότητα απολαμβάνει από την τοπική κοινωνία, μαρτυρά την ποιότητα του έργου της, η οποία κουβαλά μέσα της την ευποιία του παροικιακού ελληνισμού μέσω της «ποικίλης δράσης των στοχαστικών προσαρμογών» της. Οι λιγοστοί Έλληνες μαθητές συμβιώνουν αρμονικά με τους Λίβυους και τους μαθητές άλλων εθνοτήτων. ‘Αλλωστε, η συμμετοχή στην ελληνική παιδεία υπήρξε ανέκαθεν το καλύτερο όπλο μας».

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί