• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χαλαρώνουν τα λουριά από σήμερα! Ξεχύνεται ο κόσμος έξω – Όλοι με self test στο λιμάνι του Πειραιά, vid

Χαλαρώνουν τα λουριά από σήμερα! Ξεχύνεται ο κόσμος έξω – Όλοι με self test στο λιμάνι του Πειραιά, vid

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις...

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/05) πως από τις 14 Μαΐου δεν θα χρειάζεται πλέον η αποστολή SMS στο 13033 για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Ακόμα, το λιανεμπόριο απελευθερώνεται από το click away και το click inside, καθώς καταργείται προσωρινά και η υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13032, με προκαθορισμένο ραντεβού στα εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον, η απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον θα ισχύει από τις 00:30 έως και τις 05:00 ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και επιτρέπονται εκ νέου οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά είναι αυξημένη, ενώ οι ταξιδιώτες με τις βεβαιώσεις και τα απαιτούμενα έγγραφα ανά χείρας περνούν από έλεγχο πριν επιβιβαστούν στο πλοίο.

ΝΗΣΙΑ

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση την Τετάρτη (12/05), οι μετακινήσεις από νομό σε νομό επιτρέπονται εκ νέου από την Παρασκευή (14/05), ωστόσο το ταξίδι προς τα νησιά θα διέπεται από ορισμένες προβλέψεις.

Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες στα νησιά θα πρέπει να διαθέτουν ή πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρώ ή rapid test/self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.

Πάντως, τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 5 ετών και άνω.

Επισημαίνεται πως η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες και το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ακόμα, όσοι κινηθούν διαπεριφερειακά με Ι.Χ. μπορούν να το κάνουν χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, συστήνεται ισχυρά.

Υπενθυμίζεται πως από τα παραπάνω εξαιρούνται τα νησιά της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας.

ΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Από την Παρασκευή (14/05) επαναλειτουργούν τα μουσεία, τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου και από το Σάββατο (15/05) αρχίζει επίσημα η τουριστική περίοδος.

Ημέρα-ορόσημο είναι η Δευτέρα (17/05) μιας και τότε ανοίγουν ξανά παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, αρχίζουν και πάλι οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ θα επιτραπεί η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Ακόμα, την ίδια ημέρα (17/05), θα επαναλειτουργήσουν τα ωδεία με αναλογία ένα προς ένα.

Στη συνέχεια, στις 21 Μαΐου θα ανοίξουν ξανά οι θερινοί κινηματογράφοι με πληρότητα 75% και, τρεις ημέρες αργότερα (24/05), τα ΟΠΑΠ PLAY σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Επίσης, στις 28 Μαΐου, αρχίζουν τα ζωντανά θεάματα μόνο για καθήμενους, με πληρότητα 50% καθώς και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Την τελευταία ημέρα του Μαΐου (31/05), θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τ.μ. και δύο self tests ανά εργαζόμενο, οι υπηρεσίες ευεξίας με τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων αισθητικής, καθώς και τα catering, οι χώροι δεξιώσεων κ.λπ., σε εξωτερικούς χώρους ακολουθώντας τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης.

Ακόμα, στις 7 Ιουνίου θα ανοίξουν οι οίκοι ανοχής, ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε το 2020.

Όταν εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, τότε η εστίαση θα λειτουργήσει και σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας.

Επίσης, με την ίδια προϋπόθεση, θα επαναλειτουργήσουν τα λούνα παρκ, οι εμποροπανηγύρεις σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου, καθώς και οι παιδότοποι με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Τέλος, από την 1η Σεπτεμβρίου να επιτραπούν εκ νέου και οι εμπορικές εκθέσεις, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.