• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επανέρχεται ο Γαβρόγλου: Aνάρτησή μου παρεξηγήθηκε, επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη λέξη στερεότυπο

Επανέρχεται ο Γαβρόγλου: Aνάρτησή μου παρεξηγήθηκε, επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη λέξη στερεότυπο

2020-08-26_090544
Με νέα διευκρινιστική ανάρτηση επανήλθε ο τέως υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, μετά από το σάλο που προκάλεσε ανάρτησή του εναντίον της Νίκης Κεραμέως.

Αφορμή για το σχόλιό του ήταν ο μέσος όρος των μαθητών που θα βρίσκονται ανά τάξη με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Γαβρόγλου, στην πρώτη του ανάρτηση, έκανε λόγο για κοροϊδία από πλευράς της Υπουργού Παιδείας.

Όμως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων επειδή συμπλήρωσε πως η ανακοίνωσή της για τους 17 μαθητές ανά τάξη «ενισχύει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από μαθηματικά».

«Είναι δεδομένο ότι η κ. Κεραμέως μας κοροϊδεύει. Συνειδητά. Όμως με την ανακοίνωση των 17 μαθητών κατά μέσο όρο ανά τάξη, ενισχύει και το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από αριθμητική. Ψιλά γράμματα θα πείτε. Εδώ έστειλαν υφυπουργό της κυβέρνησης σε γιορτή μίσους, η αναπαραγωγή των στερεοτύπων είναι το πρόβλημα; Και, όμως», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στη δεύτερη ανάρτησή του, υποστήριξε πως το σχόλιό του παρεξηγήθηκε επειδή «κάποιοι δεν γνωρίζουν τη λέξη στερεότυπο».

Όπως έγραψε:

«Μία ανάρτησή μου παρεξηγήθηκε, προφανώς επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τη λέξη στερεότυπο. Κάθε στερεότυπο, λοιπόν, είναι καταδικαστέο. Υπάρχει ένα στερεότυπο που αναπαράγεται χρόνια τώρα ως προς τη σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα μαθηματικά. Υπάρχει και είναι σημαντικό κομμάτι μιας ιδεολογίας που θέλει να υποτιμήσει τις γυναίκες. Κακώς, κάκιστα προφανώς! Όταν λοιπόν η κ.Κεραμέως κάνει μια δήλωση που πάσχει από μαθηματική άποψη, αναπαράγει αυτό το στερεότυπο, αυτή τη λανθασμένη άποψη ότι οι γυναίκες δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά».


Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για «αδιανόητη δήλωση, και δη από τέως Υπουργό Παιδείας!».

«Αντί να αγωνιζόμαστε για να εξαλείψουμε σεξιστικά στερεότυπα, κάποιοι (προσπαθούν να) μας πάνε πίσω. Ενδιαφέρον θα είχε η θέση του Τμήματος Ισότητας του ΣΥΡ (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) επί του θέματος…».

«Αναφορικά δε με τη προπαγάνδα του ΣΥΡ για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη,τον παραπέμπω στα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη Βουλή (μ.ο 17 μαθητές στην Επικράτεια & 20 σε Αττική/Θεσσαλονίκη,εξαιρώντας πάντοτε τα σχολεία ειδικής αγωγής που έχουν εξαιρετικά μικρό αριθμό μαθητών)», καταλήγει η κυρία Κεραμέως.

photo eurokinissi