• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δένδιας: «Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα – Δεν υιοθετούμε τις απόψεις Ροζάκη»

Δένδιας: «Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα – Δεν υιοθετούμε τις απόψεις Ροζάκη»

DENDIAS_LIBYH
Τι είπε για Ρω, Στρογγύλη και ΑΟΖ με Αίγυπτο...

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, αναφέρει, απέναντι στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πως «το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα. Το ίδιο και η Ρω και η Στρογγύλη», ενώ ξεκαθαρίζει πως το Υπουργείο Εξωτερικών δεν υιοθετεί τις απόψεις Ροζάκη (διαβάστε ΕΔΩ).

Παράλληλα αποκαλύπτει πως «οι διαπραγματεύσεις για ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι σε εξέλιξη», ενώ δεν θεωρεί «τυχαία την παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην επιχείρηση ‘Ειρήνη’».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την επίσκεψη Δένδια στην Ανατολική Λιβύη και τον χάρτη που δημοσίευσε η πλευρά Χάφταρ που δείχνει το Καστελόριζο με πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση ΑΟΖ.

Μάλιστα χθες, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, παραχωρώντας  συνέντευξη στο ρωσικό Sputnik, προανήγγειλε την δημιουργία επιτροπής ειδικών για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας (ΕΔΩ).

Επιπλέον, όπως σας προαναφέραμε, η πλευρά που στηρίζει Σάλεχ και Χάφταρ στην Λιβύη, με αφορμή και την δήλωση Δένδια ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής «για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010», προχώρησε στην «χάραξη» ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το μήνυμα του χάρτη πέρα από την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Λιβύης με βάση την μέση γραμμή του διεθνούς Δικαίου, η οποία αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη, είναι πως το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια!