• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΜΟΣΧΑ: Προαναγγελία «ΓΡΟΘΙΑ» στην Άγκυρα για την ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΟΣΧΑ: Προαναγγελία «ΓΡΟΘΙΑ» στην Άγκυρα για την ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι είπε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής στους Ρώσους...

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, παραχωρώντας  συνέντευξη στο ρωσικό Sputnik, προανήγγειλε την δημιουργία επιτροπής ειδικών για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Λιβύη και τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαν, ο Λίβυος αξιωματούχος επεσήμανε τα εξής:

«Μιλήσαμε γι’ αυτά (θαλάσσιες ζώνες), αλλά αποφασίσαμε πρώτα να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από Λίβυος ειδικούς, οι οποίοι θα μας στείλουν τις προτάσεις τους, να αξιολογήσουν τα συμφέροντά μας, τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των υπόλοιπων εμπλεκομένων πλευρών, και τελικά θα θέσουν το ζήτημα στο νομοθετικό σώμα. Θα αποφασιστεί πώς και υπό ποια μορφή, θα υιοθετηθούν αυτές οι συμφωνίες».
Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτηθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στην Λιβύη, καθώς αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Ρωσία, όπου είχε επαφές με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στην συνέχεια, θα επισκεφτεί την Γενεύη στην Ελβετία, με πιθανούς ενδιάμεσους προορισμούς την Ρώμη και το Αλγέρι.

Ενδεχόμενη συμφωνία για την ΑΟΖ Αθήνας Σάλεχ, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, θα σταθεί απέναντι στο παράνομο μνημόνιο Ενρτογάν-Σάρατζ (λεπτομέρειες ΕΔΩ). Άραγε είναι τυχαίο πως η δήλωση αυτή έγινε στην Μόσχα; Η Ελλάδα δείχνει να βγαίνει κερδισμένη από την ρωσική, ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα, ανάμειξη στην Λιβύη, όπως γράψαμε σε σημερινό μας άρθρο (ΕΔΩ).

Δείτε εικόνες από την συνάντηση του Σάλεχ με τον Λαβρόφ:

«Γροθιά» από την Μόσχα λοιπόν στην Τουρκία, η οποία, αμέσως μετά την επίσκεψη Δένδια στην Λιβύη, έστειλε ως απάντηση τον υπουργό Άμυνας Ακάρ στον Σάρατζ, όπου δήλωσε ότι η χώρα του «θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για τους Λίβυους αδελφούς μας (σ.σ. τους ισλαμιστές της Τρίπολης) σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου Ερντογάν».

Η Ρωσία όμως έχει άλλα σχέδια: