• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ρωσία «απασφάλισε» για τη Λιβύη – Γιατί η Ελλάδα θα βρεθεί κερδισμένη από τις νέες εξελίξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ρωσία «απασφάλισε» για τη Λιβύη – Γιατί η Ελλάδα θα βρεθεί κερδισμένη από τις νέες εξελίξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

russia-libya
Αλλάζουν τα δεδομένα στη Λιβύη - Απόλυτος κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο η Ρωσία

Η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στην Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ακίλα Σάλεχ, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λάβαμε την απόφαση να ανοίξουμε και πάλι την πρεσβεία της Ρωσίας στην Λιβύη με επικεφαλής στην παρούσα φάση τον προσωρινό επιτετραμμένο Τζαμσέντ Μπολτάγεφ. Προσωρινά θα έχει την έδρα του στην επικράτεια της Τυνησίας. Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι στις αρμοδιότητές του εντάσσεται η εκπροσώπηση της Ρωσίας σε όλης την επικράτεια της Λιβύης» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε επίσης την πρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας στην Λιβύη που είχε κάνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από κοινού με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο Κάϊρο τις 6 Ιουνίου, λέγοντας ότι η «πρωτοβουλία του Καϊρου» μπορεί να αποτελέσει την βάση για την διευθέτηση της διένεξης στην Λιβύη.

«Επίσης δώσαμε προσοχή στο έγγραφο, το οποίο πήρε την ονομασία ‘πρωτοβουλία του Καϊρου’ και το οποίο κοινοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου κύριος (Αμπντέλ Φατάχ ) αλ Σίσι στις 6 Ιουνίου , κατά την διάρκεια της επίσκεψης σας στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος στον Ακίλα Σάλεχ και προσέθεσε:

«Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του Καΐρου εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης για την Λιβύη που έγινε στο Βερολίνο και μπορεί πλήρως να αποτελέσει την βάση των ενδολιβυκών συζητήσεων».

Το κέρδος για την Ελλάδα

Μεταξύ άλλων η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη προϋποθέτει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων (Τουρκία) από την εμπόλεμη χώρα.

Η Μόσχα φαίνεται να συμφωνεί και να προωθεί μία πολιτική λύση στη Λιβύη δίχως αυτή να συμπεριλαμβάνει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Συν τοις άλλοις, η συνάντηση Λαβρόφ-Σάλεχ στη Ρωσία έρχεται να επιβεβαιώσει τα γρήγορα αντανακλαστικά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προσέγγιση με τη Λιβύη.

Θυμίζουμε πως προ μερικών ημερών ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ένα ταξίδι-«αστραπή» στην Ανατολική Λιβύη συναντήθηκε με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ.

Πρόκειται για τον μοναδικό εκλεγμένο υψηλόβαθμο αξιωματούχο στη Λιβύη ο οποίος έχει στενές επαφές τόσο με την Ρωσία όσο και με τις λοιπές διεθνείς δυνάμεις.

Μία ενδεχόμενη πολιτική λύση -και όχι στρατιωτική που ονειρεύονται οι Τούρκοι- με τη συμβολή της Ρωσίας, θα βρει την Ελλάδα κερδισμένη , καθώς η ελληνική διπλωματία επέλεξε να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με τον Ακίλα Σάλεχ.

Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου αποτελεί το μοναδικό σταθερό πολιτικό κεφάλαιο στη Λιβύη, που δεν υποστηρίζεται από την τουρκόφιλη κυβέρνηση της Τρίπολης και πάνω στο οποίο θα πρέπει να επενδύσει η Αθήνα.

(φωτο:screenshot)