To σπίτι και το στούντιο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, στο Oak Park(vid)

Το ημι-αγροτικό χωριό Oak Park, όπου ο Ράιτ έχτισε το σπίτι του, πρόσφερε μια υποχώρηση από τους βιαστικούς ρυθμούς της ζωής στην πόλη.

Ζητήστε από τον μέσο πολίτη να ονομάσει έναν διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η απάντησή του θα είναι ο Frank Lloyd Wright. Ο Ράιτ απέκτησε τέτοια πολιτιστική πρωτοκαθεδρία για καλό λόγο: άλλαξε τον τρόπο που χτίζουμε και ζούμε. Σχεδιάζοντας 1.114 αρχιτεκτονικά έργα όλων των τύπων — 532 εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν — δημιούργησε μερικούς από τους πιο καινοτόμους χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με μια καριέρα που διήρκεσε επτά δεκαετίες πριν από το θάνατό του το 1959, το οραματικό έργο του Ράιτ εδραίωσε τη θέση του ως «ο μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων.

Ο Frank Lloyd Wright γεννήθηκε στο Richland Center, Wis., στις 8 Ιουνίου 1867, γιος του William Carey Wright, ιεροκήρυκα και μουσικού, και της Anna Lloyd Jones, μιας δασκάλας της οποίας η μεγάλη οικογένεια Ουαλών είχε εγκατασταθεί στην περιοχή της κοιλάδας κοντά στο Spring Green. , Ουισκόνσιν. Η πρώιμη παιδική του ηλικία ήταν νομαδική καθώς ο πατέρας του ταξίδευε από τη μια θέση υπουργού στην άλλη στο Ρόουντ Άιλαντ, στην Αϊόβα και στη Μασαχουσέτη, προτού εγκατασταθεί στο Μάντισον της Ουάσινγκτον το 1878.

Οι γονείς του Ράιτ χώρισαν το 1885, κάνοντας τις ήδη δύσκολες οικονομικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες. Για να βοηθήσει στη στήριξη της οικογένειας, ο 18χρονος Φρανκ Λόιντ Ράιτ εργάστηκε για τον κοσμήτορα του τμήματος μηχανικών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν ενώ παράλληλα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο. Όμως, ήξερε ότι ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας. Το 1887, άφησε το Madison για το Σικάγο, όπου βρήκε δουλειά σε δύο διαφορετικές εταιρείες προτού προσληφθεί από την περίφημη συνεργασία του Adler και του Sullivan, δουλεύοντας απευθείας υπό τον Louis Sullivan για έξι χρόνια.

Ο Ράιτ ήταν 22 ετών και νιόπαντρος όταν δανείστηκε 5.000 δολάρια από τον εργοδότη του, Λούις Σάλιβαν, για να χτίσει ένα σπίτι για τη μελλοντική του οικογένεια.

Το σπίτι ήταν το πρώτο στο οποίο ο Ράιτ είχε απόλυτο καλλιτεχνικό έλεγχο και θα το χρησιμοποιούσε ως ευκαιρία να πειραματιστεί με σχεδιαστικές ιδέες που περιείχαν τους σπόρους της αρχιτεκτονικής του φιλοσοφίας. Ο Ράιτ αναθεώρησε το σχέδιο του κτιρίου πολλές φορές, βελτιώνοντας συνεχώς ιδέες που θα διαμόρφωσαν το έργο του για τις επόμενες δεκαετίες.

Με έμφαση στις καθαρές γεωμετρικές φόρμες, τα φυσικά υλικά και τη σύνδεση με τη γη, το εξωτερικό του Oak Park Home προαναγγέλλει την αρχή της ώριμης φιλοσοφίας του Wright. Το εντυπωσιακά ανοιχτό εσωτερικό, στο οποίο ο Ράιτ απέφευγε τη βικτοριανή ιεραρχία των δημόσιων δωματίων για ζεστούς κεντρικούς χώρους που έδιναν προτεραιότητα στην οικογενειακή ζωή, ενσαρκώνει την επιθυμία του Ράιτ να απελευθερώσει το χώρο.

Η τραπεζαρία, που προστέθηκε το 1895 μαζί με μια αίθουσα παιχνιδιών σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια του αρχιτέκτονα να δημιουργήσει ένα εντελώς ενοποιημένο περιβάλλον. Ο Wright σχεδίασε τα πάντα στο σπίτι, από τα συστήματα φωτισμού και μηχανολογικά μέχρι τα έπιπλα και τις διακοσμητικές τέχνες. Είναι, ωστόσο, το playroom που αποκαλύπτει καλύτερα την έμφαση του ιδιοφυή αρχιτέκτονα στην απλότητα. Αν και η κλίμακα του playroom είναι προσεκτικά προσαρμοσμένη στην οπτική γωνία του παιδιού, η επεκτατικότητά του τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα από τα πρώτα επιτεύγματα του Wright και σηματοδοτεί την ικανότητά του να χειρίζεται επιδέξια τον χώρο.


Το 1898, ο Ράιτ επέκτεινε για άλλη μια φορά το σπίτι, με μια προσθήκη τεσσάρων δωματίων που θα χρησίμευε ως στούντιο του για τα επόμενα έντεκα χρόνια. Δεκατέσσερις συνεργάτες θα δούλευαν στη διώροφη οκταγωνική αίθουσα σχεδίασης μαζί με το ιδιωτικό γραφείο, τη βιβλιοθήκη και την αίθουσα δεξιώσεων του Ράιτ. Τα χρόνια του Oak Park Studio αποδείχθηκαν μια απίστευτα παραγωγική περίοδο στην καριέρα του Ράιτ, κατά την οποία πρωτοστάτησε στο πρώτο μοναδικό αμερικάνικο στυλ – γνωστό ως Prairie School – και παρήγαγε περισσότερο από το ένα τρίτο του έργου της ζωής του.

Το Oak Park Home ήταν το προϊόν του πολιτισμού του δέκατου ένατου αιώνα από τον οποίο αναδύθηκε ο Ράιτ.


Σαλόνι

Για το εξωτερικό του σπιτιού του, ο Ράιτ προσάρμοσε το γραφικό στιλ Shingle, μοντέρνο για τα εξοχικά σπίτια πλούσιων οικογενειών της Ανατολικής Ακτής. Η πρόσοψη του σπιτιού του ορίζεται από ένα ουσιαστικό τριγωνικό αέτωμα που τοποθετείται σε μια ορθογώνια βάση, πολυγωνικές θυρίδες παραθύρων και έναν κυκλικό τοίχο φαρδιάς βεράντας.

Το playroom του 1895 στον δεύτερο όροφο του Home είναι ένας από τους σπουδαίους χώρους της πρώιμης καριέρας του Wright. Σχεδιασμένο για να εμπνεύσει και να γαλουχήσει τα έξι παιδιά του, το δωμάτιο είναι μια φυσική έκφραση της πεποίθησης του Ράιτ ότι, «Για τον ίδιο λόγο που διδάσκουμε στα παιδιά μας να λένε την αλήθεια ή καλύτερα να ζουν την αλήθεια, το περιβάλλον τους θα πρέπει να είναι πραγματικά όμορφο, όπως είμαστε σε θέση να το κάνουμε». Οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που πρωτοστάτησε ο Ράιτ σε αυτό το δωμάτιο θα αναπτυχθούν και θα ενισχυθούν σε πολυάριθμες παραγγελίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του.


Playroom

Η ψηλή, θολωτή οροφή στηρίζεται σε τοίχους από ρωμαϊκό τούβλο. Στο κέντρο του τόξου του θόλου, ένας φεγγίτης, θωρακισμένος από ξύλινες γρίλιες που εμφανίζουν στυλιζαρισμένα άνθη και λοβούς σπόρων, παρέχει φωτισμό. Εντυπωσιακά φωτιστικά από δρυς και γυαλί, που προστέθηκαν μετά το ταξίδι του Ράιτ στην Ιαπωνία το 1905, λούζουν το δωμάτιο με μια ζεστή ατμοσφαιρική λάμψη. Και στις δύο πλευρές του δωματίου, παράθυρα από μολυβένιο γυαλί με ενσωματωμένα καθίσματα παραθύρων βρίσκονται στο ύψος των ώριμων δέντρων που περιβάλλουν το οικόπεδο, τοποθετώντας τα παιδιά του Ράιτ στον φυλλώδη θόλο των δέντρων έξω.

Πάνω από το τζάκι από ρωμαϊκό τούβλο, στον σοβατισμένο τοίχο είναι ζωγραφισμένη μια τοιχογραφία που απεικονίζει την ιστορία του Ψαρά και του Τζίνι από τις Αραβικές Νύχτες. Ένα αναπόσπαστο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό μέσα στο δωμάτιο, η τοιχογραφία σχεδιάστηκε από τον Wright και εκτελέστηκε από τον συνάδελφό του, τον καλλιτέχνη Charles Corwin. Είναι ένα συναρπαστικό μείγμα διακοσμητικών μοτίβων με μορφές από εξωτικούς πολιτισμούς – όπως η Αίγυπτος – και συνδυάζονται με επίπεδα, γεωμετρικά σχέδια.

Το 1898 ο Ράιτ κατασκεύασε μια νέα πτέρυγα στούντιο. Το στούντιο έβλεπε τη λεωφόρο του Σικάγο και συνδεόταν με την κατοικία του μέσω ενός διαδρόμου. Ντυμένο με ξύλινα βότσαλα και τούβλο, το εξωτερικό του Studio είναι συνεπές με το παλαιότερο σπίτι. Ωστόσο, το μακρύ, οριζόντιο προφίλ, βασικό χαρακτηριστικό των ώριμων κτιρίων Prairie του Wright, το ξεχωρίζει. Δίπλα στην είσοδο, μια πέτρινη πλάκα ανακοινώνει στον κόσμο, «Φρανκ Λόιντ Ράιτ, αρχιτέκτονας». Διακοσμητικά και εικαστικά γλυπτά αναδεικνύουν τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του κτιρίου και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.


Η αίθουσα υποδοχής χρησίμευε ως είσοδος στο Studio. Μια αίθουσα αναμονής για πελάτες και ένα μέρος για τον Wright για να αναθεωρήσει αρχιτεκτονικά σχέδια με εργολάβους, αυτός ο χαμηλοτάβανος χώρος συνδέει τους κύριους χώρους του στούντιο – μια βιβλιοθήκη, ένα μικρό γραφείο και τη δραματική διώροφη αίθουσα σχεδίασης, τη δημιουργική καρδιά του κτιρίου.

Το προσωπικό του στούντιο εργάστηκε σε τραπέζια και σκαμπό σχεδιασμένα από τον Wright σε δωμάτια διακοσμημένα με εκλεκτές εκθέσεις έργων τέχνης και αντικειμένων. Ιαπωνικές εκτυπώσεις, εκμαγεία κλασικών γλυπτών, καθώς και μοντέλα και σχέδια που εκτελούνται στην αίθουσα σχεδίασης, γέμισαν τους εσωτερικούς χώρους του Studio. Στο σπίτι του Ράιτ η ενσωμάτωση της τέχνης και της αρχιτεκτονικής χρησίμευσε για να γαλουχήσει και να συντηρήσει πνευματικά την οικογένειά του.

Τον Σεπτέμβριο του 1909, ο Ράιτ έφυγε από την Αμερική για την Ευρώπη για να εργαστεί στη δημοσίευση μιας σημαντικής μονογραφίας των κτιρίων και των έργων του, η πλειονότητα των οποίων είχε σχεδιαστεί στο στούντιο του Oak Park. Το αποτέλεσμα ήταν το χαρτοφυλάκιο Wasmuth (Βερολίνο, 1910), το οποίο εισήγαγε το έργο του Wright στην Ευρώπη και επηρέασε μια γενιά διεθνών αρχιτεκτόνων. Ο Ράιτ παρέμεινε στο εξωτερικό για ένα χρόνο, επιστρέφοντας στο Oak Park το φθινόπωρο του 1910. Άρχισε αμέσως τα σχέδια για ένα νέο σπίτι και στούντιο, το Taliesin, το οποίο θα έχτιζε στους καταπράσινους λόφους του Spring Green του Ουισκόνσιν. Ο Ράιτ σχεδίασε πάνω από 150 έργα στο στούντιο του στο Oak Park, καθιερώνοντας την κληρονομιά του ως μεγάλου και οραματιστή αρχιτέκτονα.

Μέσα στο σπίτι υπάρχει και μια επιγραφή με τα εξής λόγια: “Truth is Life”, που σημαίνει “Η Αλήθεια είναι ζωή”.

Δείτε βίντεο από το εκπληκτικό εσωτερικό του σπιτιού εδώ και εδώ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί