Ρωσία: «Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις ΗΠΑ»

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή για συνεργασία με τις ΗΠΑ σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου COVID-19 και είναι έτοιμη να μοιραστεί ένα εμβόλιο κατά της ασθένειας»,

δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα, Ανατόλι Αντόνοφ, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε, την Τετάρτη (02/12, τοπική ώρα), από ένα think tank στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, ο Αντόνοφ είπε στη διαδικτυακή εκδήλωση του Brookings Institution:

«Μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αρχίοσυμε διαγωνισμό για αυτό το ζήτημα. Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας. Εάν έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να προστατεύσει τους Αμερικανούς, είμαστε έτοιμοι να το μοιραστούμε μαζί σας».


Άλλωστε, η Ρωσία έχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων με δύο από τα προϊόντα της, το «Sputnik V» που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας και το «EpiVacCorona« του ερευνητικού κέντρου Vector της Σιβηρίας, να ολοκληρώνουν τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης.
Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη (02/12), ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε στην κυβέρνηση την αρχή μαζικού εμβολιασμού μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης, ο Αντόνοφ επιβεβαίωσε εκ νέου τις φιλοδοξίες της Ρωσίας για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε:

«Είμαστε ακόμα σε καλή διάθεση. Είμαστε ακόμα υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεών μας. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω όλα τα θετικά στοιχεία που είχαμε πριν και έχουμε τώρα».

Ο πρέσβης αναφέρθηκε σε έξι τομείς, στους οποίους πιστεύει ότι είναι δυνατοί στενότεροι δεσμοί και αυτοί είναι η στρατηγική σταθερότητα, η μη διάδοση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η νόσος COVID-19, το διάστημα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ακόμα, ο Αντόνοφ πρόσθεσε ότι «ονειρεύεται» να δει τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας να έρχονται στην Ουάσιγκτον για να ξεμπλοκάρουν το κανάλι επικοινωνίας 2+2 με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.


Ο Αντόνοφ, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε πως η Ρωσία συνεχίζει να συνομιλεί με Αμερικανούς διαπραγματευτές για την επέκταση της Συνθήκης για τη Μείωση των Νέων Στρατηγικών Όπλων (New START) παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μετεκλογική περίοδο και εξακολουθούν να βλέπουν την ευκαιρία να καταλήξουν σε συμφωνία πριν λήξει η Συνθήκη.

Συγκεκριμένα, ο Αντόνοφ τόνισε:

«Έχουμε χρόνο. Μπορούμε να το πετύχουμε γρήγορα. Βρισκόμαστε ακόμα σε διάλογο και ελπίζουμε ότι θα τον συνεχίσουμε στο προσεχές μέλλον».
Ο Αντόνοφ σημείωσε ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τον Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον Έλεγχο των Όπλων και έναν κορυφαίο διαπραγματευτή για τη Συνθήκη New START.

(Sputniknews – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί