Πώς προχωράει η έρευνα για το σκάνδαλο κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο – Πώς αντιλήφθηκε το Μουσείο τι συνέβαινε

Τέσσερις μήνες αφότου το Βρετανικό Μουσείο απέλυσε έναν επιμελητή που ήταν ύποπτος για κλοπή πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων και αρχαιοτήτων, η διοίκηση έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τύχη των αντικειμένων τα οποία αγνοούνται.

Οι αξιωματούχοι υποθέτουν ότι περίπου 1.500 αντικείμενα εκλάπησαν ή λείπουν με άλλο τρόπο από τις αποθήκες με τις ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, όπως ανέφερε το μουσείο σε δελτίο Τύπου.

Ζημιές και αφαίρεση τμημάτων
Άλλα 350 αντικείμενα έχουν υποστεί ζημιές, προστίθεται στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων επειδή έχει αφαιρεθεί ο χρυσός. Αυτά τα χρυσά μέρη, μάλιστα, είναι «πιθανότατα μη ανακτήσιμα», ανέφερε το Βρετανικό Μουσείο, καθώς πιθανότατα πουλήθηκαν σε εμπόρους μετάλλων.

Άλλα 140 αντικείμενα που παραμένουν στην κατοχή του μουσείου «έχουν υποστεί ζημιές από σημάδια εργαλείων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Από τα 1.500 αντικείμενα που λείπουν, μόλις πάνω από 350 έχουν επιστραφεί, δήλωσε σε συνέντευξη ο εκπρόσωπος του βρετανικού Μουσείου. Άλλα 300 αντικείμενα είχαν ταυτοποιηθεί, αλλά τα αντικείμενα αυτά δεν είχαν ανακτηθεί.

Πώς αντιλήφθηκε το Βρετανικό Μουσείο την κλοπή αρχαιοτήτων – Πόσο πουλήθηκαν


Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλα τα επιστρεφόμενα αντικείμενα είχαν προέλθει από τον Ιτάι Γκράντελ, έναν έμπορο σπάνιων πολύτιμων λίθων, ο οποίος το 2021 ειδοποίησε για πρώτη φορά το Βρετανικό Μουσείο για τις απώλειες, μόνο που οι ανησυχίες του δεν εισακούστηκαν. Ο Γκρέιντελ είχε αγοράσει κάποια από τα αντικείμενα αυτά πριν συνειδητοποιήσει ότι ανήκαν στο μουσείο.

Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το μουσείο εκτιμά πως ο κλέφτης έβγαλε μόνο περίπου 100.000 λίρες ή 125.000 δολάρια, πουλώντας τα αντικείμενα μέσω ιστοσελίδων όπως το eBay, με βάση τις καταχωρίσεις των αντικειμένων. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τα αντικείμενα που χάθηκαν δεν μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν λόγω της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, συμπλήρωσε.

«Δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ο ύποπτος»
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των επιτροπών του βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν παραχώρησε συνέντευξη στο BBC και αποκάλυψε πως το μέλος του ιδρύματος που θεωρείται ύποπτο για την κλοπή και την καταστροφή χιλιάδων αντικειμένων, δεν συνεργάζεται με την έρευνα για την ανάκτησή τους.

Όπως δήλωσε: «Ένα από τα πράγματα που πρέπει να εξιχνιαστεί είναι ακριβώς τα κίνητρα του ατόμου που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο. Αλλά δεν έχει μιλήσει ούτε έχει συνεργαστεί». Ενώ πρόσθεσε: «Ήμασταν το θύμα μιας δουλειάς εκ των έσω. Είμαστε αποφασισμένοι να αντλήσουμε διδάγματα, να διασφαλίσουμε ότι η συλλογή είναι ασφαλής και να γίνουμε ένας πιο ανοιχτός, διαφανής και με αυτοπεποίθηση θεσμός στο μέλλον».

Τζορτζ Όσμπορν: Είναι ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να πάρουμε
Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι πήραν ελαφρά τη καρδία τις προειδοποιήσεις του Δρ., Γκρέιντελ, ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε στο BBC: «Δεν ελήφθη τόσο σοβαρά υπόψη όσο θα έπρεπε. Και αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να πάρουμε».

(iefimerida. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί