Οι Ρώσοι λαμβάνουν τα μέτρα τους: Ζητούν να αναγνωρισθεί MKO του Ναβάλνι ως «εξτρεμιστική οργάνωση»

Η Ρωσική εισαγγελία θεωρεί ότι οι εν λόγω οργανώσεις καλυπτόμενες πίσω από τις φιλελεύθερες ιδέες, ασχολούνται με δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης της Ρωσίας.

Η Εισαγγελία της Μόσχας με αγωγή που κατέθεσε στο Δικαστήριο της Μόσχας ζητά να αναγνωρισθούν ως εξτρεμιστικές οργανώσεις το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς του Αλέξέι Ναβάλνι (το οποίο ήδη έχει καταχωρηθεί στο μητρώο των πρακτόρων ξένης χώρας το 2019) το Ίδρυμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών (το οποίο επίσης έχει καταχωρηθεί στο μητρώο πρακτόρων ξένης χώρας το 2019) και τα γραφεία του Ταμείου του Ναβάλνι, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους το γραφείο τύπου της εισαγγελίας της Μόσχας.

Η εισαγγελία, η οποία προέβη στην αγωγή με εντολή της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θεωρεί όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου, ότι οι εν λόγω οργανώσεις καλυπτόμενες πίσω από τις φιλελεύθερες ιδέες, ασχολούνται με δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης.

«Πραγματικοί στόχοι της δραστηριότητας τους είναι η δημιουργία συνθηκών για την αλλαγή του συνταγματικού συστήματος, με την χρήση μεταξύ άλλων σεναρίων «εγχρώμων επαναστάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, στην οποία επισημαίνεται ότι μέσω αυτών των δομών αναπτύσσεται η δραστηριότητα ξένων και διεθνών οργανώσεων στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η δραστηριότητα των οποίων έχει αναγνωρισθεί με σχετική απόφαση ως ανεπιθύμητη.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι Λεονίντ Βολκόφ και Ιβάν Ζντάνοφ σοχλιάζοντας από κοινού την απόφαση αυτή, δήλωσαν ότι το 2021 θα είναι για την ομάδα του Ναβάλνι «η πιο δύσκολη χρονιά» και πως αφορμή για την απόφαση της εισαγγελίας ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζεται για τον Ναβάλνι και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Κατά την άποψη τους δεν υπάρχει αμφιβολίες για την απόφαση που θα λάβει «αρκετά γρήγορα» η δικαιοσύνη , η οποία θα αποφανθεί ότι το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς και τα γραφεία του «είναι εξτρεμιστικές οργανώσεις».

«Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για εκατοντάδες ποινικές διώξεις, θα πληγεί ο κάθε συνεργάτης μας» δήλωσαν οι δύο συνεργάτες του Ναβάλνι. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, τόνισαν, η όποια ενασχόληση στο Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς ή σε ένα από τα περιφερειακά γραφεία του θα συνιστά αφορμή για να επιβληθούν ποινές φυλάκισης από 2 έως 6 έτη. «Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση. Στην χειρότερη θα σημαίνει ποινικές διώξεις για τους εθελοντές, για τους συμπαθούντες, για εκείνους που μοιράζουν προκηρύξεις είτε γενικά για όσους συμμετέχουν στις δράσεις μας».

Σύμφωνα με του Βολκόφ και Ζντάνοφ αυτή τη στιγμή αρχίζει «η πιο σκοτεινή περίοδος για τους ελευθέρα σκεπτόμενους ανθρώπους, για την κοινωνία των πολιτών στην Ρωσία. Στην πραγματικότητα το Κρεμλίνο, μόλις ζήτησε να θεωρούνται εξτρεμιστές όλοι όσοι δεν συμφωνούν μαζί του».

Πηγές: TASS, Novaya Gazeta/ amna/ photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί