Οι ΗΠΑ «θα μειώσουν» τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Ιράκ «τους προσεχείς μήνες»

Οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να μειώνουν» τη στρατιωτική παρουσία τους στο Ιράκ,

στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), «τους προσεχείς μήνες», ανέφεραν η αμερικανική και η ιρακινή κυβέρνηση σε κοινή ανακοίνωσή τους που εγγράφεται στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου» που διεξάγουν.

«Οι δύο χώρες καταγράφουν το γεγονός ότι, υπό το φως των σημαντικών προόδων που έχουν σημειωθεί προς την εξάλειψη της απειλής του ΙΚ, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μειώνουν τις δυνάμεις του στο Ιράκ», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται ούτε συγκεκριμένοι αριθμοί ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Ουάσινγκτον πρόκειται επίσης «να συζητήσει με την ιρακινή κυβέρνηση το καθεστώς των δυνάμεων που θα απομείνουν», προστίθεται.

«Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι δεν επιδιώκουν ούτε απαιτούν μόνιμες βάσεις ή μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ», πάντα κατά την κοινή ανακοίνωση.

«Η ιρακινή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προστατεύει το στρατιωτικό προσωπικό του διεθνούς συνασπισμού» εναντίον του ΙΚ «καθώς και τις ιρακινές εγκαταστάσεις όπου φιλοξενείται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο διάλογος των ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι έχει σκοπό να αλλάξει ο τόνος στις επαφές των δύο κρατών, έπειτα από μήνες έντασης που σημαδεύτηκαν από τουλάχιστον τριάντα επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, που η Ουάσινγκτον αποδίδει σε φιλοϊρανικές δυνάμεις.

Το αντιαμερικανικό αίσθημα στο Ιράκ γνώρισε έξαρση μετά τον θάνατο τον Ιανουάριο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ηγέτη ιρακινής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, την οποία διέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κατά πλειοψηφία σιίτες βουλευτές του Ιράκ απαίτησαν αμέσως μετά να φύγουν από τη χώρα οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις με απόφασή τους.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί