• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι γιατροί στη βορειοδυτική Συρία φοβούνται το ξέσπασμα επιδημίας κορονοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Οι γιατροί στη βορειοδυτική Συρία φοβούνται το ξέσπασμα επιδημίας κορονοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Στην βορειοδυτική Συρία, όπου οι κατατρεγμένοι από τον πόλεμο πρόσφυγες συνωστίζονται στους καταυλισμούς, οι γιατροί φοβούνται πως ο κορονοϊός θα εξαπλωθεί με ταχύτατους κι απρόβλεπτους ρυθμούς σε μία χώρα όπου το σύστημα υγείας έχει γίνει συντρίμμια.

Γιατροί και βοηθοί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν πως έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα. Προειδοποιούν ωστόσο πως οι προσφυγικοί καταυλισμοί δεν πρόκειται να αντέξουν μία έξαρση της νόσου, καθώς ακόμη και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές ασθένειες μετά τα εννιά χρόνια του ορυμαγδού του πολέμου.

Ο παιδίατρος Ομάρ Χαμούντ στην πόλη Αζάζ δηλώνει πως θα πρέπει να καταρτισθεί ένα σαφές σχέδιο για τη βορειοδυτική Συρία, τον μοναδικό θύλακα των ανταρτών που δεν έχει πέσει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Έχω λάβει τις προφυλάξεις μου στις επαφές με τους ασθενείς και προσπαθώ να τους καθησυχάσω, διότι συζητούνται ευρέως τα πάντα γύρω από τον κορονοϊό», δήλωσε ο Χαμούντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την κλινική του, που ανήκει στην οργάνωση αρωγής IDA, που έχει έδρα στην Τουρκία και διαχειρίζεται ιατρικές μονάδες στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα πως μόλις οι μισές από τις μονάδες υγείας παραμένουν λειτουργικές στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι μάχες έχουν εξαναγκάσει περί το ένα εκατ. κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πολλοί από αυτούς παραμένουν σε άθλιους καταυλισμούς, κοιμούνται στο ύπαιθρο στους ελαιώνες της περιοχής η οποία ήδη έχει κατακλυσθεί από ανθρώπους που εδώ και καιρό έχουν καταφύγει από άλλες περιοχές της Συρίας λόγω του πολέμου.

«Εάν ο ιός εξαπλωθεί στους καταυλισμούς, ο έλεγχός του θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς οι σκηνές είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη. Δεν υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ανθρώπων εδώ, υπάρχει υπερπληθυσμός», προσθέτει ο Χαμούντ.

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι γιατροί, που προμηθεύονται γάντια και μάσκες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, εξετάζουν ασθενείς, απολυμαίνοντας τα πάντα και προσπαθούν να πληροφορούν όσους διαμένουν στους καταυλισμούς για τα συμπτώματα του ιού. Όμως αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Islamic Relief, με έδρα τη Βρετανία, προειδοποιεί πως η ιατρική μέριμνα στο Ιντλίμπ ήδη βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Ο πληθυσμός υποφέρει από μαζική έλλειψη στέγασης και χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη, καθώς και τραύματα που υπέστη στον πόλεμο, τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έχει εξασθενίσει από τη βία και την πολύχρονη ασιτία και φτώχεια. Οι συνθήκες είναι ευεπίφορες για μία επιδημία, που απλώς εμείς δεν έχουμε τα μέσα να χειριστούμε», τονίζει η Islamic Relief.

photo video screenshot