Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε την Παρασκευή να πληρώσει πρόστιμο 355 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική απάτη.
Ποινή που συνέκρινε με τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον αντίπαλο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Είναι μια μορφή Ναβάλνι. Είναι μια μορφή κομμουνισμού ή φασισμού», πέταξε κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στη Νότια Καρολίνα.
Αναφερόμενος στον δικαστή που του επέβαλε την ποινή, διαβεβαίωσε πως «αυτός ο τύπος είχε αποφασίσει πως ήμουν ένοχος προτού καν αρχίσει η δίκη».
Όταν μια δημοσιογράφος του Fox News τον παρότρυνε να αναφερθεί στην υπόθεση Ναβάλνι, ο κ. Τραμπ δεν αναφέρθηκε στον κ. Πούτιν. Περιορίστηκε να εξάρει τον Αλεξέι Ναβάλνι, «πολύ γενναίο άνδρα», που «πιθανόν θα ήταν καλύτερο να μείνει μακριά και να μιλάει από το εξωτερικό της χώρας», αντί να επιστρέψει στη Ρωσία.
«Αυτό γίνεται επίσης στη χώρα μας», συνέχισε. «Οδεύουμε να μετατραπούμε σε κομμουνιστική χώρα από πολλές απόψεις».
«Έχω οκτώ ή εννιά δίκες στο ενεργητικό μου εξαιτίας του ότι (…) είμαι στην πολιτική», υποστήριξε.
Έκανε τα σχόλια αυτά εν μέσω της πολεμικής που προκάλεσε η σιωπή του Ρεπουμπλικάνου για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι την Παρασκευή σε φυλακή στη Ρωσία.
Πέραν της καταδίκης του στην αστική δίκη του για τις απάτες της εταιρείας ακινήτων του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπροστά του τέσσερις ποινικές δίκες, για τις πιέσεις που άσκησε προκειμένου να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 (δύο, σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο), για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα, και για τις πληρωμές του προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή πορνοστάρ που υποστήριζε πως ο μεγιστάνας είχε εξωσυζυγική σχέση μαζί της.
Συνολικά, του έχουν απαγγελθεί 91 κατηγορίες.
(απεμπε-EPA photo)