Η Κίνα απειλεί αλλά… ΗΠΑ και Ταϊβάν συνεχίζουν ακάθεκτες τις επαφές τους – Ενθουσιώδεις δηλώσεις από Πελόζι

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με την Πρόεδρο της Ταϊβάν

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Kevin McCarthy συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen στην Καλιφόρνια την Τετάρτη, αψηφώντας τις απειλές από την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με την Τσάι, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πιστεύει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ταϊβάν είναι ισχυρότερες από ποτέ. Ωστόσο, καθώς οι εντάσεις παγκοσμίως έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο ΜακΚάρθι καταδίκασε τους αυταρχικούς ηγέτες ότι προκαλούν άσκοπες συγκρούσεις με βία και φόβο.

«Είμαι ο πρόεδρος της Βουλής», είπε ο ΜακΚάρθι στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει μέρος όπου η Κίνα θα μου πει πού μπορώ να πάω και με ποιον μπορώ να μιλήσω, είτε είσαι εχθρός είτε είσαι φίλος».

Ο Μακάρθι είπε ότι δεν σκοπεύει να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Κίνα. Ωστόσο, ζήτησε να συνεχιστούν οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία και να προωθηθούν κοινές αξίες με το νησί.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι ευχαρίστησε τα μέλη της Βουλής για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της χώρας της.

«Η παρουσία τους και η αταλάντευτη υποστήριξή τους καθησυχάζουν τον λαό της Ταϊβάν ότι δεν είμαστε απομονωμένοι και δεν είμαστε μόνοι», είπε η Τσάι . «Στη συζήτηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου σήμερα το πρωί, επανέλαβα τη δέσμευση της Ταϊβάν να υπερασπιστεί το ειρηνικό status quo – όπου ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να συνεχίσει να ευδοκιμεί σε μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας είπε ότι το έθνος αντιτίθεται στη «διέλευση» του προέδρου Τσάι στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε επίσημη ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση «παραβιάζει σοβαρά» την αρχή της μίας Κίνας.

«Σε απάντηση στις σοβαρά εσφαλμένες ενέργειες της συμπαιγνίας ΗΠΑ-Ταϊβάν, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δελτίο τύπου .

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος Mike Gallagher (R-WI) είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιρροή της Κίνας.

«Δεν φοβόμαστε», είπε ο Gallagher. «Στηρίζουμε τους φίλους μας στην Ταϊβάν. Θα συνεχίσουμε να το λέμε αυτό όποτε έχουμε την ευκαιρία, και θα μετατρέψουμε αυτά τα λόγια σε πράξη αυτό το Κογκρέσο – δικομματική δράση – επειδή η Ταϊβάν είναι ένα μικρό, αλλά πολύ φωτεινό κερί που καίει στην άκρη ενός απέραντου αυταρχικού σκότους .»

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι (D-CA) επαίνεσε τον ΜακΚάρθι για τη συνάντηση με την Τσάι.

«Η σημερινή συνάντηση μεταξύ της Προέδρου Τσάι της Ταϊβάν και του Προέδρου ΜακΚάρθι πρέπει να επαινεθεί λόγω του ηγετικού της ρόλου, της δικομματικής της συμμετοχή και του διακεκριμένου και ιστορικόυ χώρο διεξαγωγής της», είπε η Πελόζι σε δήλωση της.

Η Πελόζι επισκέφτηκε την Ταϊβάν το περασμένο καλοκαίρι παρά την προειδοποίηση Κινέζων αξιωματούχων για το ταξίδι της στο εξωτερικό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, που θεωρεί το αυτοδιοικούμενο δημοκρατικό νησί ως έδαφός του, θεώρησε την επίσκεψη τεράστια προσβολή, και ακόμη και η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είπε ότι δεν θεωρεί την Ταϊβάν ανεξάρτητη, εξέφρασε την απογοήτευσή της.

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στην Πελόζι και την οικογένειά της μετά την αναχώρησή της από την Ταϊβάν τον Αύγουστο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατήγγειλε τις «κακές και προκλητικές ενέργειες» της Πελόζι κατά την επίσκεψη στο νησί που η Κίνα θεωρεί κυρίαρχο έδαφός της.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί