ΧΟΝΤΡΑ ΦΡΑΓΚΑ! 18δισ. ευρώ θα δώσει το 2023 η Ε.Ε. στον Ζελένσκι

Χωρίς να υπολογίζονται οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις ή η στρατιωτική βοήθεια!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023 στην Ουκρανία.

Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η ΕΕ θα εντείνει επειγόντως την παροχή βοήθειας ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων σε είδος, και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ζωτικής σημασίας υποδομών της χώρας για να περάσει τον χειμώνα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να εντείνει την υποστήριξή της για τις πιο επείγουσες ανάγκες υποδομής της Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή να εντείνει τον συντονισμό με την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τους διεθνείς εταίρους για την παροχή βιώσιμου εξοπλισμού προτεραιότητας στην Ουκρανία, όπως κινητούς σταθμούς θέρμανσης, γεννήτριες, μετασχηματιστές ισχύος και εξοπλισμό υψηλής τάσης και φωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Παρισιού για την ανθεκτικότητα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τη 13η Δεκεμβρίου 2022.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξη της Ένωσης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, καθώς και για το εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επίθεσης. Τονίζει, επίσης, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην παροχή πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της χώρας και εντείνοντας τη διμερή παροχή υποστήριξης, ιδίως τις ικανότητες αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν, τέλος, ότι οι συνεχείς επιδρομές της Ρωσίας εναντίον Ουκρανών αμάχων, πολιτικών στόχων, ενεργειακών υποδομών και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για να προκαλέσει ακόμη περισσότερα δεινά στον ουκρανικό λαό, είναι ένα έγκλημα για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

«Πρέπει να σταματήσει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλους τους διεθνείς εταίρους να κάνουν παρόμοιες εκκλήσεις και να ασκήσουν την επιρροή τους για τον σκοπό αυτό», αναφέρουν οι 27.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί ακόμη τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μη στρατιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και υπογραμμίζει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί