Καλιφόρνια: Προειδοποίηση για “ενδεχομένως θανατηφόρες” πλημμύρες – Χιλιάδες χωρίς ρεύμα

Μια ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους, σαρώνει σήμερα την Καλιφόρνια, προκαλώντας πλημμύρες επικίνδυνες για εκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε για πλημμύρες «ενδεχομένως θανατηφόρες», ως αποτέλεσμα των «σφοδρών βροχοπτώσεων» και της καταιγίδας, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας, όταν καταπλακώθηκε από ένα δέντρο στον κήπο του.

«Είναι μια πολύ μεγάλη καταιγίδα, με επικίνδυνες συνέπειες, που μπορούν ενδεχομένως να απειλήσουν ζωές», ανέφερε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 8 κομητείες με περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους, από τις 58 συνολικά της Καλιφόρνιας, μεταξύ άλλων στο Λος Άντζελες, το Όραντζ, το Ριβερσάιντ, το Σαν Μπερναρντίνο, το Σαν Ντιέγκο και τη Σάντα Μπάρμπαρα.

Σύμφωνα με τη Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, 13-20 εκατοστά βροχής αναμένονται να πέσουν στο Λος Άντζελες σήμερα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 35 εκατοστά βροχής σε διάστημα 48 ωρών σε διάφορες περιοχές.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι καιρικές συνθήκες «θα επιδεινωθούν» κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλώντας «ξαφνικές πλημμύρες» αλλά και «κατολισθήσεις».

Η NWS έκανε επίσης λόγο για επικίνδυνες «αστραπές», «πλημμύρες σε αστικές ζώνες» και «υπερχειλίσεις ποταμών».

Αυτή η καταιγίδα με ριπές ανέμων ταχύτητας 100 και πλέον χλμ/ώρα αποτελεί τμήμα ενός μετεωρολογικού φαινομένου που έχει ονομαστεί “Pineapple express”, το οποίο δημιουργείται στη Χαβάι, κοντά σε μια ζώνη τροπικής υγρασίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί