Οι ψηφοφόροι του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, του μικρού συμπλέγματος νησίδων στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες σήμερα από τις 13.00 ώρα Ελλάδας. Ακολουθούν η Γουιάνα, οι Αντίλλες, οι Γάλλοι που ζουν στην αμερικανική ήπειρο και η Πολυνησία, κατόπιν η Νέα Καληδονία το βράδυ.
Οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στη μητρόπολη και σε άλλα υπερπόντια εδάφη θα ψηφίσουν αύριο.
Σε εθνικό επίπεδο, σπάνια βουλευτικές εκλογές έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλα πάθη, τα οποία πυροδότησαν το άγχος από τη μία και η ελπίδα από την άλλη εκείνων που ψηφίζοντας το κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνικό Συναγερμό θέλουν να δώσουν στην ακροδεξιά την ευκαιρία να κυβερνήσει.
Μια ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία θα ήταν η πρώτη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί τoυ δεν συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Μάλιστα υπολείπονται αρκετά από αυτή, εξασφαλίζοντας 170 έως 210 έδρες, με την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές. Σύμφωνα με τις έρευνες, ακολουθούν σε κοντινή απόσταση η συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο NFP (155 έως 185 έδρες) και κατόπιν η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (95 έως 125 έδρες).
Τις ώρες που ακολούθησαν τον πρώτο γύρο, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι της αριστεράς και του κέντρου αποσύρθηκαν. Και το ερώτημα που καλούνται οι Γάλλοι ψηφοφόροι να απαντήσουν είναι εάν τελικά το «δημοκρατικό μέτωπο» που δημιουργήθηκε ενάντια στην ακροδεξιά λειτουργήσει.
Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα, σηματοδοτήθηκε από επιθέσεις και βιαιοπραγίες εναντίον υποψηφίων ή ακτιβιστών. Μπροστά στο ενδεχόμενο επεισοδίων αύριο το βράδυ, 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κακοκαιρία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής και στη Βάρη – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος
- Η Ιαπωνία τιμώμενη Χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2026
- Αυτό ζητάει η Ρωσία εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στον πλανήτη
- Viral ο Τσέχος πρωθυπουργός – Aγόρασε υδρόγειο για να δει πού βρίσκεται… η Γροιλανδία, vid
- Παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για να συμμορφωθούν οι εργοδότες που δεν κατέβαλαν Δώρο Χριστουγέννων
- Ανοίγει η αυλαία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβάλιου – 32 άρματα, 27 ομάδες και 10.000 καρναβαλιστές
- Σιδηροδρομική τραγωδία Ισπανία: Πυροσβέστες έσωσαν σκύλο που αγνοείτο μετά από τέσσερις ημέρες
- Αυξάνονται οι αμφιβολίες για το ΝΑΤΟ, από το οποίο παίρνουν αποστάσεις οι ΗΠΑ
- Κέιτ Μίντλετον: Η πρέσβειρα της σύγχρονης κομψότητας παρουσίασε το πρώτο παλτό που σχεδίασε, vid
- Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ούτε απειλεί ούτε διεκδικεί, αλλά δεν θα μείνει σιωπηρή απέναντι σε προκλήσεις









