Η Αυστραλία καλεί σε απολογία την Κίνα

"Είναι εντελώς εξωφρενικό και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί σε καμία βάση", σημείωσε ο Μόρισον.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον χαρακτήρισε “πραγματικά απεχθή” μια fake εικόνα ενός Αυστραλού στρατιώτη που αναρτήθηκε στον λογαριασμό ενός Κινέζου αξιωματούχου στο Twitter, σημειώνοντας ότι η Καμπέρα αξιώνει να την κατεβάσουν εν μέσω μιας επιδείνωσης στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Μόρισον παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να καταδικάσει την ανάρτηση της εικόνας αυτής, η οποία δείχνει έναν Αυστραλό στρατιώτη να κρατάει ένα μαχαίρι στον λαιμό ενός παιδιού στο Αφγανιστάν, και υπογράμμισε ότι η Καμπέρα ζητεί από το Πεκίνο να απολογηθεί για την ενέργεια αυτή.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε από το Twitter να αφαιρέσει το μήνυμα αυτό, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιζιάν, πρόσθεσε ο Μόρισον.

“Είναι εντελώς εξωφρενικό και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί σε καμία βάση”, σημείωσε ο Μόρισον. “Η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται απόλυτη ντροπή γι’αυτήν την ανάρτηση. Τους υποβαθμίζει στα μάτια του κόσμου”, πρόσθεσε.

Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Καμπέρα ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κίνα κατήρτισε έναν κατάλογο παραπόνων σχετικά με τις ξένες επενδύσεις, την εθνική ασφάλεια και την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Αυστραλίας, λέγοντας ότι η Καμπέρα πρέπει να διορθώσει τις ενέργειές της για να αποκαταστήσει τη διμερή σχέση με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Ο Μόρισον σημείωσε ότι χώρες στον κόσμο παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο ανταποκρίνεται στις εντάσεις στην σχέση της Αυστραλίας με την Κίνα.

Στην τελευταία από μια σειρά εμπορικών κυρώσεων, η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβάλλει προσωρινά αντισταθμιστικούς δασμούς σε έως και το 212,1% του κρασιού που εισάγει από την Αυστραλία, σε μια κίνηση την οποία η Καμπέρα χαρακτήρισε αδικαιολόγητη, σημειώνοντας ότι συνδέεται με τη διπλωματική ένταση.

Την Παρασκευή ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας δήλωσε ότι 13 στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων ενημερώθηκαν ότι αντιμετωπίζουν διαδικασία απόταξής τους σε σχέση με έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής για παράνομους φόνους στο Αφγανιστάν.

Ο Τζάο έγραψε στο Twitter: “Είμαστε συγκλονισμένοι από τον φόνο Αφγανών πολιτών και αιχμαλώτων από Αυστραλούς στρατιώτες. Καταδικάζουμε σθεναρά τις ενέργειες αυτές & ζητούμε να τους αποδοθούν ευθύνες”.

Στον λογαριασμό του στο Twitter είχε αναρτηθεί το ίδιο μήνυμα, αλλά χωρίς την πλαστή εικόνα του στρατιώτη και του παιδιού, την Παρασκευή.

Ο Μόρισον σημείωσε ότι η Αυστραλία έχει ξεκινήσει μια “διάφανη και ειλικρινή” διαδικασία διερεύνησης των κατηγοριών κατά των στρατιωτών που κατηγορούνται και ότι “αυτό κάνει μια ελεύθερη, δημοκρατική, φιλελεύθερη χώρα”.

Η Αυστραλία “επιδιώκει με υπομονή” να αντιμετωπίσει τις εντάσεις στις σχέσεις με την Κίνα και θέλει να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς, κατέληξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί