Η «αποκαθήλωση» του δολαρίου! Έχασε την πρωτιά που κατείχε από το 2013 στις παγκόσμιες πληρωμές

Το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για τις παγκόσμιες πληρωμές τον Οκτώβριο, φέρνοντας το δολάριο στη δεύτερη θέση, από τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με το Bloomberg.


Μετά το ευρώ και το δολάριο έρχονται η στερλίνα και το γιεν Ιαπωνίας. Το καναδικό δολάριο ξεπέρασε το γιουάν της Κίνας στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας (Swift), η οποία διαχειρίζεται μηνύματα διασυνοριακών πληρωμών για περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το δολάριο έχει αποδυναμωθεί λόγω ποικίλων παραγόντων, όπως η συνεχιζόμενη ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα σκληρά και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 250.000 θανάτους και τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που έχει μειώσει την εμπορική αξία του δολαρίου.

Οι πολιτικές αναταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αβεβαιότητα για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές έχουν επίσης αποδυναμώσει το δολάριο. Αυτήν τη στιγμή έχει πέσει πάνω από 11% τον Μάρτιο, με βάση έναν δείκτη του Bloomberg .

Ορισμένοι γνώστες του αντικειμένου πιστεύουν ότι το δολάριο θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω εάν τα εμβόλια κορονοϊού γίνουν ευρέως διαθέσιμα το 2021, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος είναι πιθανό να αρχίσει να «τσουλάει» με ταχύτερο ρυθμό και καθώς οι επενδυτές φεύγουν από τα αμερικανικά άσετ και στρέφονται στα διεθνή.

Το δολάριο παραμένει το κορυφαίο επενδυτικό νόμισμα, με περίπου το ήμισυ όλων των διασυνοριακών δανείων και διεθνών χρεογράφων να είναι σε δολάρια, σύμφωνα όσα έκανε γνωστά η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών τον Ιούλιο.

Περίπου το 85% όλων των συναλλαγών συναλλάγματος πραγματοποιούνται έναντι του δολαρίου και αντιπροσωπεύει το 61% των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

(sputniknews – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί