Γιατί οι πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα είναι στρατηγικής σημασίας

Ο λόγος που οι Ρώσοι τις θέλουν τόσο πολύ.

Καθώς o πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει στη δέκατη μέρα, η Ρωσία ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε δύο πόλεις της Ουκρανίας, τη Μαριούπολη και Βολνοβάχα, ώστε να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης ζήτησε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος εν μέσω ενός συνεχιζόμενου αποκλεισμού από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη» ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, που βρίσκεται υπό σφοδρή πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Γιατί όμως είναι σημαντική η Μαριούπολη για τους Ρώσους;

Η Μαριούπολη είναι ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με πληθυσμό περίπου 450.000 άτομα. Εάν «πέσει» η Μαριούπολη στα χέρια των Ρώσων, θα έδινε στη Μόσχα τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η πόλη Βολνοβάχα είναι μικρότερη και ίσως λιγότερο γνωστή. Βρίσκεται στα βόρεια της Μαριούπολης και έχει γίνει επίσης πεδίο σφοδρών συγκρούσεων από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων. Η πόλη θεωρείται επίσης στρατηγικό σημείο καθώς βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ.

naftemporiki/ photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί