• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γερμανία: Διάβημα για κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ -Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης

Γερμανία: Διάβημα για κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ -Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης

«Με τον πλέον έντονο τρόπο» καταδίκασε η γερμανική κυβέρνηση την ανάμιξη της Μόσχας στην κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το 2015 το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Θύμα κυβερνοεπίθεσης φαίνεται πως είχε δεχτεί πριν πέντε χρόνια και το γραφείο της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στην εκλογική της περιφέρεια, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά της στον πρέσβη της Ρωσίας στο Βερολίνο, Σεργκέι Νετσάγιεφ.

Επιβολή κυρώσεων μέσω ΕΕ, ζητά η Γερμανία
Ο κ. Νετσάγιεφ εκλήθη νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ τον ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι το Βερολίνο σκοπεύει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων, μέσω του μηχανισμού που δημιουργήθηκε ειδικά για τους χάκερ και είναι σε θέση να «παγώνει» τα κεφάλαιά τους εντός Ε.Ε. και να τους απαγορεύει την είσοδο.
Πριν από λίγες ημέρες η Καγκελάριος είχε, από το βήμα της Bundestag, κάνει λόγο για «χειροπιαστές» αποδείξεις ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (GRU), χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «εξωφρενική».

Ένταλμα σύλληψης κατά Ρώσου χάκερ εξέδωσε η Γερμανία

Ήδη Γερμανοί Εισαγγελείς έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον Ρώσου χάκερ με το όνομα Ντμίτρι Μπαντίν, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για την επίθεση και ότι εργάζεται για την GRU.

«Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε με την ισχυρή υποψία ότι ο κατηγορούμενος συνεργάστηκε με δύο ακόμη άτομα προκειμένου να εκτελέσει ενέργειες κατασκοπείας σε βάρος της Γερμανίας για λογαριασμό ξένης δύναμης», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπενθύμισε ακόμη ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για την δολοφονία στο Βερολίνο ενός Γεωργιανού που είχε πολεμήσει στο πλευρό των τσετσένων αυτονομιστών. Η ενέργεια αποδίδεται σε ρωσικές υπηρεσίες. «Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει επιπλέον μέτρα», αναφέρεται στην γερμανική ανακοίνωση.

Για «ξαναζεσταμένη ιστορία» κάνει λόγο η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία
Από την ρωσική πλευρά, η πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, απέρριψε τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ως τώρα παρουσιάσει γεγονότα τα οποία να αποδεικνύουν τις κατηγορίες εναντίον της Μόσχας.

Πρόκειται για «ξαναζεσταμένη ιστορία», αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της και κατηγορεί την κυβέρνηση της Γερμανίας ότι «δεν έδειξε ενδιαφέρον» στην πρόσκληση της Μόσχας για συνεργασία προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αποδίδει μάλιστα τις γερμανικές ενέργειες σε δυσκολίες εσωτερικής πολιτικής που, όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει το Βερολίνο λόγω της πανδημίας και κάνει λόγο για την «ανακάλυψη» νέας «ρωσικής απειλής».

«Διπλωματία του μεγαφώνου» καταλογίζει στη Γερμανία η Μόσχα

Η Μόσχα «εκφράζει την λύπη της για το γεγονός ότι προτιμήθηκε η “διπλωματία του μεγαφώνου” έναντι των πολλών δυνατοτήτων για πολιτικό διάλογο, για διπλωματικούς διαύλους, για εταιρική συνεργασία των υπηρεσιών και για νομική συνδρομή» και τονίζει ότι τα θέματα κυβερνοασφάλειας βρίσκονται ψηλά και στις δικές της προτεραιότητες. «Παραμένουμε ανοιχτοί για έναν ουσιαστικό διάλογο ειδικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

iefimerida.gr / photo pexels