Αργεντινή: Απαιτεί από το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα να συλλάβουν υπουργό του Ιράν

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε χθες Τρίτη από τις αρχές του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα να συλλάβουν τον ιρανό υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί

καθώς εισαγγελείς θεωρούν πως ενεχόταν στην πολυαίμακτη επίθεση εναντίον της εβραϊκής συλλογικότητας AMIA το 1994—, που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τα δυο κράτη της Ασίας.

Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής «απαιτεί τη σύλληψη» των υπεύθυνων για τη βομβιστική επίθεση στην Ένωση Ισραηλιτών Αργεντινής (AMIA), «η οποία προκάλεσε τον θάνατο 85 ανθρώπων», ιδίως αυτών που παραμένουν «σε θέσεις εξουσίας» με «απόλυτη ατιμωρησία», τονίζεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο ένας από αυτούς είναι ο Αχμάντ Βαχιντί, που καταζητείται από την δικαιοσύνη της Αργεντινής καθώς θεωρείται πως ήταν ανάμεσα στους υπεύθυνους για την επίθεση στην AMIA. Το πρόσωπο αυτό είναι το τρέχον διάστημα υπουργός Εσωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και συμμετέχει σε κυβερνητική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα», συνεχίζει το κείμενο.

«Η Αργεντινή ζήτησε τη σύλληψή του από τις κυβερνήσεις του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα, δυνάμει μηχανισμών προβλεπόμενων από την Ιντερπόλ», προστίθεται.

Ο στρατηγός Βαχιντί είναι υπουργός Εσωτερικών από το 2021. Είχε υπάρξει υπουργός Άμυνας. Όταν είχε γίνει η επίθεση στο Μπουένος Άιρες, ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, της μονάδας που είναι επιφορτισμένη με τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η επίθεση εναντίον της AMIA, τη 18η Ιουλίου 1994, είχε αποδοθεί από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής και από τις αρχές του Ισραήλ στο λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά. Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και απέρριπτε πάντα κάθε ενδεχόμενο οκτώ πρώην αξιωματούχοι σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένων του στρατηγού Βαχιντί και του πρώην προέδρου Αλί Χασεμί Ραφσαντζανί, να υποβληθούν σε ανακρίσεις.

Στην Αργεντινή ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Λατινικής Αμερικής, που μετράει περίπου 300.000 μέλη σήμερα.

Πριν από αυτή στην AMIA, είχε διαπραχθεί η επίθεση εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες το 1992, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 29 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 200. Η ενέργεια αυτή είχε επίσης αποδοθεί στο Ιράν από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής και παραμένει και αυτή ατιμώρητη.

Το 2013, η πρόεδρος της Αργεντινής την εποχή, η Κριστίνα Κίρσνερ, υπέγραψε κοινό πρωτόκολλο με το Ιράν που προέβλεπε τη δημιουργία «επιτροπής αλήθειας» προορισμένης να ερευνήσει την επίθεση και ότι θα επιτρεπόταν σε αργεντινούς εισαγγελικούς λειτουργούς να πάνε στο εξωτερικό και να υποβάλουν σε ανακρίσεις υπόπτους.

Η συμφωνία είχε επικυρωθεί μεν από το Κογκρέσο της Αργεντινής, ποτέ όμως από το κοινοβούλιο του Ιράν. Είχε επικριθεί με σφοδρότητα από ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, που είχαν κατηγορήσει την κυρία Κίρσνερ ότι συγκάλυπτε τους δράστες της επίθεσης. Δικαστική έρευνα που άρχισε να διενεργείται για την κατηγορία αυτή το 2015 δεν οδήγησε πάντως πουθενά· μπήκε στο αρχείο το 2021.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί