Αγριεύει η κατάσταση στην Αιθιοπία: Ανακοίνωση “τελικής φάσης” επιχείρησης του στρατού από τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ομοσπονδιακός στρατός θα ξεκινήσει “την τελική φάση” της επιχείρησης εναντίον της επαρχίας Τιγκρέ, λίγες ώρες αφού έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει στον στρατό της περιοχής να παραδώσει τα όπλα.

Η κυβέρνηση είχε δώσει την Κυριακή διορία 72 ωρών στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ (TPLF) να παραδώσει τα όπλα προτού ο ομοσπονδιακός στρατός ξεκινήσει μια επιχείρηση εναντίον της πρωτεύουσας της επαρχίας, της Μέκελε, όπου ζουν 500.000 άνθρωποι.

Ο ομοσπονδιακός στρατός έλαβε εντολή “να ξεκινήσει την (…) τελική φάση” της επιχείρησης που ξεκίνησε τις 4 Νοεμβρίου εναντίον του TPLF, επεσήμανε ο Άμπιι στον λογαριασμό του στο Facebook, ενώ δεσμεύθηκε πως “θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η πόλη Μέκελε (…) να μην υποστεί σοβαρές ζημιές” και “να προστατευθούν οι άμαχοι”.

“Η τελευταία πόρτα ειρηνικής εξόδου της χούντας του TPLF που είχε μείνει ανοικτή, τώρα έκλεισε λόγω της αλαζονείας της”, εξήγησε ο Αιθίοπας πρωθυπουργός.

“Αν η εγκληματική ομάδα του TPLF είχε επιλέξει να παραδοθεί ειρηνικά, η (στρατιωτική) εκστρατεία θα είχε ολοκληρωθεί με τις ελάχιστες ζημιές”, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι έχει δώσει στους επικεφαλής της επαρχίας Τιγκρέ “πολλές ευκαιρίες να παραδοθούν ειρηνικά τις τελευταίες εβδομάδες”.

Ο Άμπιι κάλεσε “τους κατοίκους της Μέκελε και των περιχώρων της να καταθέσουν τα όπλα, να παραμείνουν μακριά από στρατιωτικούς στόχους και να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις”.

“Οι Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν καταστρώσει προσεκτικά μια στρατηγική για να φέρουν την εγκληματική ομάδα του TPLF ενώπιον της δικαιοσύνης χωρίς να βλάψουν αθώους αμάχους, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, χώρους λατρείας, ιδιοκτησίες και αναπτυξιακές υποδομές”, εξήγησε ο ίδιος.

Αφρικανοί απεσταλμένοι μετέβησαν στην Αιθιοπία χθες Τετάρτη προκειμένου να καλέσουν σε ειρήνευση, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Μέκελε θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ήδη σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν εκτεταμένες υλικές καταστροφές από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις. Περίπου 42.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Σουδάν, ενω ρουκέτες του TPLF έχουν πλήξει την Ερυθραία.

Χθες Τετάρτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) προειδοποίησε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο αμάχους. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν την απαλλάσσει από “το καθήκον της να φροντίζει συνεχώς, να προστατεύει τους αμάχους όταν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές”.

“Επίσης ανησυχούμε για τις αναφορές ότι το TPLF έχει αναπτύξει δυνάμεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων που βρίσκονται στις περιοχές υπό τον έλεγχό του”, υπογράμμισε το HRW.

photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί