John F Kennedy – Συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από τη στυγερή και πιο πολυσυζητημένη δολοφονία των ΗΠΑ

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, καταγράφεται στην ιστορία μία από τις πιο συγκλονιστικές και μυστηριώδεις δολοφονίες που έγιναν ποτέ.

Ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, John Fitzgerald Kennedy, πυροβολείται σε ηλικία μόλις 46 ετών, στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή, ενώ βρισκόταν στο Ντάλας συνοδεία αυτοκινητοπομπής.

Η σφαίρα προκάλεσε μοιραίο τραύμα στον εγκέφαλό του. Πλάι στον Kennedy, στο ίδιο αυτοκίνητο, βρισκόταν η σύζυγός του, Τζάκι. Λίγα αυτοκίνητα, πιο πίσω ακολουθούσε ο τότε Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον.

Μαζί με τον ίδιο, κάποιοι είπαν πως σκοτώθηκε και το περίφημο Αμερικανικό Όνειρο, δηλαδή η ελπίδα να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα καλύτερο μέρος, με λιγότερη φτώχεια και ρατσισμό, και περισσότερη δημοκρατία. Ακόμα περισσότερο, κάποιοι ισχυρίζονται πως οι σφαίρες, που δέχτηκε ο Kennedy εκείνο το μεσημέρι στο Ντάλας, σκότωσαν και την προσδοκία για να γίνει ολόκληρος ο ψυχροπολεμικός κόσμος της δεκαετίας του ’60 ένα πιο ασφαλές μέρος.

Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε το κτίριο του Αποθετηρίου και ξεκίνησε τις έρευνες, μη δίνοντας για αρχή, σημασία σε έναν νεαρό μαυροντυμένο υπάλληλο που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου. Η επίσκεψη του Προέδρου Kennedy στην Πολιτεία του Τέξας είχε προγραμματιστεί έναν χρόνο νωρίτερα, προκειμένου οι εκεί δημόσιες εμφανίσεις του, να επιφέρουν αφενός μεν κάποια έσοδα στους Δημοκρατικούς, αφετέρου να συγκεντρώσουν περισσότερους ψηφοφόρους για τις επικείμενες εκλογές του επομένου έτους.

Μετά τις σφαίρες που δέχτηκε, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να κρατηθεί στη ζωή, καθώς άντεξε μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Parkland. Εισήχθη στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών και στη συνέχεια στο χειρουργείο, παρουσία μόνο ιατρών και νοσηλευτών. Η Τζάκι βρισκόταν στο νοσοκομείο, εκτός όμως του χειρουργικού δωματίου, όπου το ιατρικό προσωπικό προσπαθούσε να επαναφέρει στη ζωή τον σύζυγό της. Οι γιατροί ανακοίνωσαν το θάνατο του Αμερικανού Προέδρου στη μία το μεσημέρι.

Ο άνθρωπος που του αφαίρεσε τη ζωή σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ο Lee Harvey Oswald, άποψη η οποία ωστόσο αμφισβητείται με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το θάνατό του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα, τη μνήμη του.

Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα και ανεξιχνίαστα. Μόνο μία αξιόπιστη μαρτυρία υπάρχει για το γεγονός: μία ερασιτεχνική ταινία διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό ώστε ανά τα χρόνια να προκύπτουν νέες συνωμοσιολογικές θεωρίες γύρω από τη δολοφονία Kennedy.

Ο John Kennedy έκανε σπουδές στο Harvard και το Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο ναυτικό ως κυβερνήτης τορπιλακάτου. Για τη γενναιότητα που επέδειξε, διασώζοντας το πλήρωμά του, του είχε απονεμηθεί το Αριστείο Ανδρείας. Εξελέγη με τους Δημοκρατικούς μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1947 και γερουσιαστής το 1952. Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε τη Ζακλίν (Τζάκι) Λι Μπουβιέ, η οποία του χάρισε τρία παιδιά.

Το 1960 έγινε ο πιο νεαρός και ο πρώτος καθολικός πολιτικός, που είχε κατακτήσει ποτέ το αξίωμα του Προέδρου, αν και η νίκη ήταν οριακή. Ορκίστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 1961. Υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, άσκησε πιέσεις σε κυβερνήτες και νομοθετικά σώματα, ώστε να εκλείψουν οι φυλετικές διακρίσεις, ειδικά στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, όπου ο ρατσισμός ήταν έντονος στις πολιτείες του Νότου. Το πόσο αυστηρός διαπραγματευτής υπήρξε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, το έδειξε στη διάρκεια της κρίσης με την Κούβα το 1962.

(Jenny.gr – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί