Σάρκα και οστά θα πάρουν οι «αυτόματες» κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία, με το νέο πληροφοριακό σύστημα Eisparxis, ενώ ήδη 1.100 εφοριακοί εκπαιδεύονται πάνω σε αυτό, προκειμένου να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων με οφειλές.
Οι ελεγκτές θα σκιαγραφούν το φορολογικό προφίλ του οφειλέτη, δημιουργώντας έναν προσωπικό φάκελο, στον οποίο θα παρακολουθείται για τα έσοδα και τις υποχρεώσεις που έχει.
Ο μηχανισμός, που θα έχει πρόσβαση στην ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, τις τράπεζες, στην ΕΡΓΑΝΗ, το ΓΕΜΗ κ.λπ. πριν προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα, θα ενημερώνει τον οφειλέτη για τα χρέη του. Αν εκείνος δεν προχωρήσει είτε σε τακτοποίηση είτε σε ρύθμιση της οφειλής, ο μηχανισμός θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις.
Αρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποιος που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί από τις κατασχέσεις είναι να ρυθμίσει τα χρέη του πριν παρθούν αναγκαστικά μέτρα.
«Αν δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του ο οφειλέτης, θα δει ότι θα μπλοκάρονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Και πλέον, η Εφορία δεν στέλνει μόνο σε μία τράπεζα, στέλνει στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ειδοποίηση, οπότε μπλοκάρονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί που μπορεί να διαθέτει ο οφειλέτης», εξηγεί ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι εκτός από τον οφειλέτη, θα παρακολουθούνται οι συνυπόχρεοι, οι εγγυητές, οι νομικοί εκπρόσωποι και οι συσχετιζόμενες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι ένας στους δύο Έλληνες έχουν χρέη και όπως ορίζει ο νόμος, η Εφορία μπορεί να πάρει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλή από 500 ευρώ και πάνω.
imerisia/ intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Την αναστολή του προγράμματος παροχής βίζας μέσω λοταρίας ζήτησε Υπουργός του Τραμπ
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι παραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία – Στο πλευρό τους οι ιδιοκτήτες ταξί
- Εμπορία ανθρώπων – Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι συλληφθέντες
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε κάνναβη στην Αττική
- Το TikTok υπέγραψε συμφωνία για να αποφύγει την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ
- Σκληρή γλώσσα από τον Μεντβέντεφ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ
- Ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε μπυραρία του Λονδίνου και…τα «έτσουξε», vid
- Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας- Προθεσμία έως 23 Μαρτίου 2026
- Μακελειό στο Σίδνεϊ: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει εθνικό πρόγραμμα επαναγοράς πυροβόλων όπλων
- ΥΠΑΑΤ: Ρεκόρ πληρωμών το 2025 και επενδυτικά προγράμματα άνω των 500 εκατ. ευρώ για τη γεωργία









