Τι είναι η ταπιόκα και τί μπορείτε να κάνετε με αυτήν;

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες βρώσιμα φυτά, επομένως είναι αδύνατο να τα γνωρίσετε όλα, πόσο μάλλον να μαγειρέψετε με όλα αυτά. Αλλά μερικά αξίζει να τα εξετάσετε και πιθανότατα θα τα συναντήσετε κάποια στιγμή.

Πάρτε την ταπιόκα, για παράδειγμα. Πιθανότατα έχετε ακούσει για την πουτίγκα ταπιόκας, τα μαργαριτάρια ταπιόκας και το άμυλο ταπιόκας. Λοιπόν, τι είναι η ταπιόκα και τι μπορείτε να κάνετε με αυτήν; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το κοινό αλλά υποτιμημένο συστατικό.

Τι είναι η ταπιόκα;
Η ταπιόκα είναι ένας τύπος αμύλου που εξάγεται από τους κόνδυλους του φυτού της μανιόκας . Προέρχεται από χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Περού και το Μεξικό, αλλά χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για τις πυκνωτικές του ιδιότητες και το ουδέτερο γευστικό του προφίλ.

Η ταπιόκα διατίθεται σε πολλές μορφές—μαργαριτάρια, άμυλο, αλεύρι, σιρόπι, κόκκοι κ.λπ. Είναι φυσικά χωρίς γλουτένη , επομένως είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση χωρίς σιτάρι για την παρασκευή αλεύρων και προϊόντων χωρίς γλουτένη. Επίσης, δεν έχει έντονη γεύση, καθιστώντας το ένα ευέλικτο συστατικό που λειτουργεί καλά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.

Για παράδειγμα, στην ασιατική κουζίνα, η ταπιόκα χρησιμοποιείται συνήθως σε ποτά και επιδόρπια, όπως η πουτίγκα ταπιόκας καρύδας. Εάν έχετε απολαύσει το τσάι με φούσκες ή το boba, έχετε πιει ταπιόκα. Οι μπάλες στο κάτω μέρος του τσαγιού boba είναι μαργαριτάρια ταπιόκας.

Είναι επίσης βασικό συστατικό σε τροπικά μέρη όπως η Βραζιλία, όπου χρησιμοποιείται για την παρασκευή βραζιλιάνικης ταπιόκας, η οποία μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως τορτίγια ή κρέπα χωρίς γλουτένη που χρησιμοποιείται ως δοχείο για γέμισμα.

Από τι είναι φτιαγμένη η ταπιόκα;

Στην πιο αγνή της μορφή, η ταπιόκα περιέχει μόνο ένα συστατικό – την ταπιόκα. Χρησιμοποιείται ως συστατικό μόνο του για να πυκνώσει τα τρόφιμα, αν και μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει προϊόντα διατροφής όπως μαργαριτάρια ταπιόκας και μείγματα αλευριού χωρίς γλουτένη .

Διατροφικά, η ταπιόκα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες . Συγκεκριμένα, η ταπιόκα παρασκευάζεται από σχεδόν καθαρό άμυλο. Παρέχει κάποιες φυτικές ίνες , φυσικά σάκχαρα και μέταλλα, αλλά η ταπιόκα δεν είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι κάτι που τρώγεται λόγω της θρεπτικής του πυκνότητας, αλλά μάλλον το απολαμβάνουν για τις μαγειρικές του εφαρμογές.

Τι είναι το άμυλο ταπιόκας;
Το άμυλο ταπιόκας και το αλεύρι ταπιόκας αναφέρονται στο ίδιο συστατικό. Όταν η ταπιόκα εξάγεται από το φυτό μανιόκας, το αποτέλεσμα είναι η ταπιόκα, η οποία αποτελείται κυρίως από άμυλο, γι’ αυτό μερικές φορές ονομάζεται άμυλο ταπιόκας. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, μπορεί επίσης να ονομάζεται αλεύρι ταπιόκας.

Είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, επομένως το άμυλο ταπιόκας χρησιμοποιείται συνήθως σε μείγματα αλευριού χωρίς γλουτένη. Το άμυλο ταπιόκας δεν αποτελεί από μόνο του μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αλευριού, αλλά όταν συνδυάζεται με άλλα συστατικά, όπως το ρυζάλευρο και το κόμμι ξανθάνης, βοηθά στη δημιουργία ενός υποκατάστατου αλευριού χωρίς γλουτένη 1:1.

Είναι επίσης γνωστό για τις πηκτικές του ιδιότητες παρόμοιες με το άμυλο καλαμποκιού. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το άμυλο ταπιόκας με το άμυλο καλαμποκιού. Η συνιστώμενη αναλογία είναι 1:2 άμυλο καλαμποκιού προς άμυλο ταπιόκας.

Τι είναι η πουτίγκα ταπιόκας;
Η πουτίγκα ταπιόκας είναι ένα γλυκό επιδόρπιο που απαιτεί, το μαντέψατε, ταπιόκα. Είναι η πιο κοινή συνταγή ταπιόκας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόμοια με το τσάι με φούσκες, η πουτίγκα ταπιόκας περιέχει μαργαριτάρια ταπιόκας. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτές οι μικρές μπάλες σε πουτίγκα ταπιόκας, είναι μαργαριτάρια από ταπιόκα.

Η ταπιόκα προσθέτει κυρίως υφή στο πιάτο. Η βάση της πουτίγκας απαιτεί τυπικά συστατικά που βρίσκονται στη σπιτική πουτίγκα, όπως γάλα , βούτυρο και ζάχαρη , επομένως η ίδια η γεύση δεν είναι πολύ διαφορετική από μια κανονική πουτίγκα βανίλιας. Ωστόσο, τα μαργαριτάρια ταπιόκας βοηθούν στο να πήξει η πουτίγκα, ενώ παράλληλα της δίνουν την χαρακτηριστική συνοχή της.

Τι είναι το αλεύρι ταπιόκας;
Το αλεύρι ταπιόκας είναι ένα άλλο όνομα για το άμυλο ταπιόκας. Τα ονόματα είναι εναλλάξιμα και αναφέρονται στην ίδια κονιώδη ουσία που προέρχεται από το φυτό μανιόκα.

Αν και η ταπιόκα έχει ως επί το πλείστον ουδέτερη γεύση, ορισμένοι την περιγράφουν ότι έχει ένα ελαφρώς γλυκό γευστικό προφίλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γλυκές συνταγές όπως το τσάι με φούσκες ή τα ψημένα προϊόντα, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρές συνταγές. Επειδή είναι πηκτικός και συνδετικός παράγοντας, η ταπιόκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πυκνώσει σάλτσες, ντρέσινγκ , σάλτσες και πολλά άλλα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την ταπιόκα
Πιθανότατα έχετε πιει ταπιόκα πολλές φορές χωρίς καν να το καταλάβετε, καθώς δεν βρίσκεται μόνο σε τσάγια μπόμπα, πουτίγκες ταπιόκας και μείγματα αλευριού χωρίς γλουτένη. Είναι επίσης ένα συστατικό που βρίσκεται σε σάλτσες σαλάτας, ψωμιά, κρέμες, ζυμαρικά και πολλά άλλα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξετε την ταπιόκα στην καθημερινή σας μαγειρική. Ο τρόπος χρήσης της ταπιόκας εξαρτάται από τη μορφή.

Τα μαργαριτάρια ταπιόκας είναι πιο δημοφιλή στα τσάγια, τις πουτίγκες και τις κρέμες, αλλά μπορούν επίσης να πυκνώσουν τις γεμίσεις πίτας και άλλα επιδόρπια . Θα χρειαστεί απλώς να τα μουλιάσεις ή να τα μαγειρέψεις καλά, ώστε να είναι μαλακά και μαστιχωτά στις γλυκές συνταγές σου.

Για αλμυρές εφαρμογές, δοκιμάστε άμυλο ταπιόκας. Μπορείτε να το προσθέσετε ως πηκτικό σε συνταγές με σούπα , στιφάδο και σάλτσα. Ομοίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πήξει σπιτικές σάλτσες και σάλτσες για σαλάτες.

Το αλεύρι ταπιόκας χρησιμοποιείται επίσης για ψήσιμο. Θα το βρείτε ως συστατικό σε μείγματα αλευριού χωρίς γλουτένη, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε αρτοσκευάσματα όπως ψωμί, μπισκότα, κέικ , μπράουνις και πολλά άλλα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και για να φτιάξετε τραγανά, τηγανητά φαγητά.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί